eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Figyelmeztették a magyar kormányt a nemi erőszak miatt

Változtatni kell a nemi erőszak bűncselekményi megítélésén az Amnesty International szerint. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon sem a nemi erőszakról szóló törvény, sem a hatóságok hozzáállása, sem az eljárásmód nem felel meg a nemzetközi előírásoknak.

A magyar kormányt ezzel kapcsolatban már az Európa Tanács és az ENSZ nőügyekkel foglalkozó bizottsága is figyelmeztette - mondta az InfoRádióban az Amnesty International magyarországi igazgatója.

Tarthatatlan, hogy a rendőrség vagy a bíróság munkatársai gyakran nem hisznek a nőnek, és az is elfogadhatatlan, hogy az eljárás során rendszeresen szembesítik a nemi erőszak áldozatait az elkövetővel - mondta Fodor Márk, aki szerint a kormány tétlensége, a büntető igazságszolgáltatás hiányosságai miatt sok nő nem kér jogorvoslatot.

Szerinte a hatályos jogszabályban téves a nemi erőszak definíciója, erőszak ugyanis nem akkor történik, ha a nő megpróbál védekezni, hanem akkor, ha nem egyezik bele az aktusba.

Egy 2006-ban készült felmérés szerint a magyar lakosság 62 százaléka nem tudja, hogy a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménynek számít. A megkérdezett nők 28 százaléka pedig úgy nyilatkozott: előfordult már vele, hogy partnere megverte.

A jogvédő szervezet nemzetközi kampányt indítanak azért, hogy visszaszorítsák a házasságon belüli nemi erőszakot - közölte Fodor Márk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×