eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Török Gábor: Gyurcsány terve megvalósul, Orbáné nem

A Vision Consulting igazgatója szerint Kóka János SZDSZ elnökként Molnár Lajos lemondása után mutathatja meg, hogy egy független párt vezetője. Török Gábor politológus a két nagy párt vezetőjének törekvéseiről azt mondta: az elmúlt időszak történései alapján Gyurcsány Ferenc elképzelései beigazolódtak, Orbán Viktoréi azonban nem.

Sokan gondolják, hogy Kóka Jánossal Gyurcsány Ferenc elfoglalta az SZDSZ-t, a politikai elemző szerint azonban ez egyáltalán nem biztos. Mint fogalmazott, Kóka János ebben az értelemben egy sötét ló. Nem lehet tudni, hogy pártelnökként nem használja-e fel az egészségügyi miniszter távozását arra, hogy eloszlassa ezeket a sztereotípiákat.

Török Gábor hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben benne van a konfliktusok lehetősége. Kóka János mindezt felhasználhatja arra, hogy megmutassa: ő egy független párt vezetője, és akár Gyurcsány Ferenccel is szembeszáll, ha a reformokról, az egészségügyi átalakításról van szó.

Török Gábor hozzátette: az SZDSZ-ről sokan gondolják, hogy egy kekeckedő párt, amely mindig konfliktusokat generál a koalíciós partnerrel, különösen a választások előtt, végül azonban meghátrál. Ezekben az ügyekben pedig a párt egyre kevésbé volt komolyan vehető, hiszen mindig lehetett tudni, hogy végül beadják a derekukat.

A Kuncze Gábor nevével fémjelzett pártvezetésről ugyanis lehetett tudni, hogy fontos számukra a koalíció. Török Gábor szerint azt természetesen kevesen gondolják, hogy az SZDSZ Kóka János vezetése alatt lépne ki a koalícióból, azt azonban nem lehet tudni, hogy nem alkalmaz-e egy másik stratégiát az új elnök.

Egészen más ugyanis az MSZP tárgyalási pozíciója, ha biztos lehet abban, hogy a tárgyalópartner végül beadja a derekát, mint ha ezt nem lehet tudni. A politikai elemző hozzátette: ilyen értelemben az egészségügyi miniszter távozásával kialakult szituáció lakmuszpapírnak tekinthető.Kormány és ellenzék harca

A Vision Consulting igazgatója szerint az elmúlt időszak történései alapján Gyurcsány Ferenc elképzelései beigazolódtak, Orbán Viktoré azonban nem. Török Gábor szerint a Fidesz elnökének tervei elhibázott alapokon állnak.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc terve azon alapult, hogy a változtatások nehézségeket okoznak, a megszorításokkal a kormány veszít a népszerűségéből, de a kabinet mégis túléli ezt a szituációt. Török Gábor hozzátette: ez a terv látszik megvalósulni, szemben Orbán Viktoréval.

A Fidesz elnöke arra számított, hogy a kormány olyan helyzetbe hozza magát, amelyet ki lehet használni. Orbán Viktor azt remélte, hogy olyan politikai klíma alakul ki, amelybe a kormányfő belebukik.

Orván Viktor előrehozott választásokra, vagy legalábbis új miniszterelnök jelölésére számított, a kormány azonban túl van a nehezén - mondta a politikai elemző, aki szerint a Fidesz elnökének terve elhibázott volt. Az ellenzéki pártelnök rosszul mérte fel a magyar lakosság politikához való viszonyát.

"Túltámadták a kormányfőt
"

Egyszázalékos reálbércsökkenés, amelyet bár sokan tragédiaként élnek meg, még nem vezet éhséglázadáshoz. Nem lesznek tömegtüntetések, az emberek nem fognak a gazdasági elégedetlenség miatt az utcára menni.

A szocialista szavazók ugyan elbizonytalanodnak - mondta Török Gábor -, a radikálisok pedig ezt is felhasználják elégedetlenségük kifejezésére, de mindez nem elég ahhoz, hogy elsöpörje a kormányt.

Az elemző szerint a Fidesz stratégiája abban is hibás volt, hogy túltámadta a kormányfőt, ezzel pedig ellehetetlenítette, hogy a döntő pillanatban a szocialista képviselők elbizonytalanodjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×