eur:
390.67
usd:
365.02
bux:
68285.88
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

MSZP: "nem szeretjük az ultimátumokat"

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke szerint kizárt, hogy 2007 őszén már törvény szülessen a több-biztosítós modell bevezetéséről. Schvarcz Tibor azt is elmondta: a szocialisták nem támogatják az SZDSZ által javasolt formában a rendszert, és elismerte, hogy ez lehetett Molnár Lajos lemondásának egyik oka. Lendvai Ildikó kiemelte: a kormány nem utasítja el egyértelműen a több-biztosítós rendszer bevezetését, és még ebben az évben dönteni kell a kérdésben. Az MSZP frakcióvezetője hozzátette: a szolidaritás és a verseny összhangját kell megtalálni.

Az egészségügy átalakításán belül a több-biztosítós rendszerre való átállásról szóló egyeztetés akkor kezdődhet meg, ha a jelenleg folyó átalakítások után a rendszerben már minden jól működik - mondta Schvarcz Tibor, hozzátéve: "nem szeretjük az ultimátumokat".

Ha már látható a jelenlegi változtatások hatása, akkor lehet részletekbe menően megvizsgálni, hogy mit jelentene az egészségbiztosítás átalakítása a lakosság és az intézmények számára - tette hozzá a szocialista politikus.

A nagyobbik kormánypárt semmi esetre sem szeretné az egyeztetést olyan hamar megkezdeni, mint a koalíciós partner, hiszen az egészségügyi tárca még nem tett le olyan javaslatot, amely alapján vitázni lehetnek.

A politikus elmondta azt is, hogy az MSZP a versengő magánbiztosítók rendszerének bevezetését jelenleg nem tartja szerencsésnek. A szocialisták úgy látják: a jelenlegi állami biztosítót kellene rendbe tenni, amely mellé kiegészítő biztosításként be lehetne vezetni az ápolásbiztosítást vagy a balesetbiztosítást.

Vita a koalícióban

Bár Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint 2008. január 1-jétől már több egészségbiztosítónak kellene működnie Magyarországon, a szocialista politikus szerint az érdemi tárgyalások csak jövőre kezdődhetnek meg.

Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke azonban azt mondta: a több-biztosítós rendszer bevezetés az egészségügyi reform gerince, a reform pedig a koalícióban maradás feltétele pártja számára. Hozzátette: a szabad demokraták a távozó egészségügyi miniszter helyére is olyan embert jelölnek, aki elkötelezett a modellváltás mellett.

A pártelnök kijelentette: az erről szóló megállapodást másfél hónapon belül véglegesítik a szocialistákkal. Mint mondta, a szabad demokraták 2008. január 1-jétől már több-biztosítós rendszert akarnak.

{{keretes_cim}}

Az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke tájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint vissza kell vonni az eddigi intézkedéseket, és a kormánynak nem szabad ott folytatnia az egészségügy átalakítását, ahol a távozó miniszter abbahagyta. Mikola István úgy fogalmazott: az egészségügyi reform megbukott, ami a kormány bukását is jelentheti.

A volt egészségügyi miniszter hozzátette: a fideszes önkormányzatok megkezdik kórházaik non-profit szervezetté alakítását, hogy megakadályozzák a privatizáció lehetőségét.

Még az idén dönteni kell arról, hogy a kormány melyik biztosítási modell mellett teszi le a voksát az egészségügyben, és ebben az évben meg kell teremteni ennek a törvényi hátterét - mondta tájékoztatóján Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető kiemelte: az MSZP és az SZDSZ is kész a kompromisszumra a kérdésben. Az egyeztetéseken a szocialisták eljutottak odáig, hogy a biztosítási verseny nem az "ördögtől való", a liberálisok pedig nem vetettek fel olyan biztosítási rendszert, amely nem a nemzeti kockázatközösségen és a szolidaritáson alapul - tette hozzá Lendvai Ildikó.

Az MSZP frakcióvezetője szerint nem maradhat változatlan a biztosítási rendszer, de nem lehet teljesen piaci alapon megszervezni sem. Több lehetőség közül kell megtalálni a megfelelőt - emelte ki.

Nem változott a szocialisták elkötelezettsége az egészségügyi reform iránt Molnár Lajos távozásával - jelentette ki Lendvai Ildikó. Hozzátette: a biztosítási rendszer átalakításáról folytatott vita és konzultáció jelenlegi állásában nem volt olyan ütközőpont a szerdán lemondott egészségügyi miniszter és a szocialista politikusok között, amely egy közös megoldást eleve lehetetlenné tett volna.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, hogy nem veszélyezteti a koalíciót az egészségügyi reform körüli esetleges nézeteltérés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét. Ezek mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×