eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Európai Bizottság nem bünteti meg Magyarországot

Magyarország nem halmozott föl az európai uniós csatlakozás előtt spekulatív készleteket mezőgazdasági termékekből, így most büntetést sem kell fizetnie, mint a többi kilenc országnak. A vizsgálat kezdetekor még mintegy 100 millió eurós bírságot helyezett kilátásba az Európai Bizottság.

Egyedül Magyarországnak nem kell büntetést fizetnie a 2004-ben csatlakozott tíz uniós tagállam közül a közösségnek. Az Európai Bizottság az elmúlt két évben azt vizsgálta, hogy a belépés előtt fölhalmoztak-e az államok mezőgazdasági termékekből jelentős készleteket, amelyeket később, a belépés után, a vámhatárok megszüntetésével nagy haszonnal tudtak volna tovább adni a régi tagállamoknak.

Vajda László, az agrártárca EU-koordinációs és Nemzetközi Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy korábban Magyarországnak is komoly büntetést, 100 millió eurót, mintegy 25 milliárd forintot kellett volna fizetnie.

"Jeleztük, hogy ez megalapozatlan és elfogadhatatlan. Az egyeztetéseken fel kellett tárni, hogy milyen folyamatok eredményezték a növekedést a külkereskedelmi adatokban" - közölte Vajda László.

A kilenc másik tagországnak valamivel több mint 41 millió eurót kell majd befizetnie a közös kasszába, de ez az összeg jóval kisebb, mint amennyit a Európai Bizottság először megállapított.

A büntetést nem egy összegben, hanem négy év alatt kell rendezniük az országoknak. A büntetésről a végső szót egyébként április 17-én mondják ki az illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×