eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Újabb osztrák környezetvédelmi botrány?

Több száz tonna kommunális hulladékra bukkantak magyar környezetvédők Szentgotthárdtól 100 m-re, az osztrák területen lévő biomassza erőmű közelében - közölte Woki Zoltán, a Pro Natura Szentgotthárd civil szervezet vezetőségi tagja. Hozzátette: az erőműben nemcsak fanyesedéket, hanem éjszakánként lakossági hulladékot is égetnek.

Woki Zoltán elmondta: Szentgotthárdon már hetek óta savanyú szag terjengett, és néha fekete füstöt is láttak felszállni az osztrák oldalon lévő biomassza erőműből.

Amikor egy hulladékgazdálkodási szakemberrel átment a határon, hogy megnézze, mi is történik ott, jelentős mennyiségű kommunális hulladékot talált bebálázva, olyan állapotban, ahogy égetésre szokták előkészíteni a szemetet.

Bár a feldolgozóban csak erdei fa- illetve fűrészhulladékot lehetne elégetni, a szentgotthárdiak mégis azt gyanítják, hogy az erőmű a kezdetektől olyan hulladékot is kezel, amelyre nincs engedélye.

A magyarországi város most magyarázatot vár az osztrák ipari park vezetésétől, és felvették a kapcsolatot a magyarországi környezetvédelmi minisztériummal, valamint a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséggel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×