eur:
390.68
usd:
364.89
bux:
68315.13
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Minden kórház aláírta a finanszírozási szerződést

A kórházak döntő többsége megkötötte az új finanszírozásról szóló szerződést az országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Az InfoRádió úgy tudja, több kórház az utolsó pillanatban írta alá a dokumentumot, mert kérdéseikre nem kaptak időben választ.

A finanszírozási szerződéstervezeteket múlt héten kapta meg a 160 kórház. A kórházvezetők már akkor is nehezteltek a minisztériumra, amiért csak az utolsó pillanatokban tudták meg a részleteket a gazdálkodásukat illetően.

A tárca viszont azt kommunikálta, hogy a Molnár Lajos egészségügyi miniszter már március 8-án bejelentette az új kórházi struktúrát, az ágyszámelosztást, valamint a kórházi osztályok megszűnésére, az intézmények feladatátvállalásaira vonatkozó elképzelést, tehát a változásra fel lehetett készülni.

Időközben a megállapodást a szolgáltatók döntő többsége aláírta, de az InfoRádió értesülései szerint a debreceni Kenézy Gyula Kórház főigazgatója még vár az egészségbiztosító felvilágosítására egy-két kérdésben.

Last minute aláírás, fenntartásokkal


Az utolsó pillanatokban, azaz hétfőn írta alá a szerződést a tatabányai Szent Borbála kórház megbízott vezetője. Nemeskéri Marianna az InfoRádiónak nem nyilatkozott, azonban elmondta: számukra is volt olyan rész a szerződésben, amelyet tisztázni szerettek volna az egészségpénztárral.

Miután ez megtörtént, a megállapodás megszületett. Igaz, záradékkal. Ahogyan több intézmény is tette, a Szent Borbála Kórház is kikötötte, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a tárcavezető ágyszámelosztásról szóló közigazgatási határozatát, akkor a szerződés automatikusan semmisnek minősül.

Nemeskéri Marianna arról is szólt, hogy ha nem írták volna alá a szerződést, akkor 30 százalékkal kevesebb pénzt kapott volna az intézmény.

Az lnfoRádió úgy értesült: több kórház azért engedett a minisztériumnak, és azért szüntet meg, költöztet át osztályokat, mert nem akarta a régi finanszírozást kapni. Ráadásul az aláírást megtagadók nem indulhattak volna azon a tenderen sem, amelyen ágyakra, egynapos sebészeti ellátásra lehet pályázni az Egészségügyi Minisztériumnál, 7,5 milliárd forintra.

A fideszes önkormányzatokhoz tartozó kórházak még ha aláírták is a szerződést, jogorvoslattal élnek majd, több vezető a Fővárosi Bíróságon támadja meg a miniszter határozatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×