eur:
390.67
usd:
364.82
bux:
68272.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány: "Mi is cigányok vagyunk"

A cigányok kirekesztése elleni küzdelmet európai üggyé kell tenni - mondta a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián tartott roma oktatásügyi konferencián.

"Ha valakinek kevesebb jut a közös jóból csak azért, mert cigány, akkor az a dolgunk, hogy kimondjuk: mi is cigányok vagyunk" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a romák középkelet-európai beilleszkedéséről és oktatásáról szóló budapesti konferencián.

A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián mondott beszédében úgy fogalmazott: mindannyian összetartozunk, mert származástól, hittől és kulturális identitástól függetlenül azonosak vagyunk abban, hogy méltóbb életet és több megbecsülést szeretnénk.

A kormányfő szerint kitűnő munkát végzett a 2003-ban Budapesten megalakult Roma Oktatási Alap, de figyelmeztetett arra is, hogy az előítéletek határai mélyen vannak a szívekben és a lelkekben. Ezek átlépése nem csak a kormány feladata.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az oktatási törvényben megjelent a szegregáció, tehát az elkülönítés tilalma. A hátrányos helyzetű gyermekek számára iskolai előkészítő tanfolyamok indulnak.

Az oktatási intézmények felvételi körzetét pedig úgy állapították meg január 1-jétől, hogy egyikben sem koncentrálódhassanak csak hátrányos helyzetű tanulók.

Működik az Utolsó Padból elnevezésű program, azt megakadályozandó, hogy a cigány gyerekeket, valós tehetségüktől, képességeiktől függetlenül enyhén fogyatékosnak minősítve speciális osztályokba kényszerítsék. 2006-ban 17 ezer gyerek kapott ösztöndíjat ahhoz, hogy leérettségizzen.

De ez még nem elég, mert 100 tanulóból 20 nem végzi el a középiskolát, vagy nem szerez szakmát. Õk a holnap szegényei, és sok közöttük a cigány - mondta a miniszterelnök.

Magyarország a Roma Évtized Program leendő soros elnökeként azért fog dolgozni, hogy a cigányok kirekesztése elleni küzdelem európai üggyé váljon - közölte Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×