eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

SZDSZ-sors: nyitás vagy eltűnés?

Az SZDSZ-nek ideológiai nyitásra van szüksége ahhoz, hogy 2010-ben biztosan bejusson az Országgyűlésbe - áll abban az elemzésben, amelyet Császár Zoltán és Polgár Tamás, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzői közöltek a Népszabadságban az SZDSZ elnökválasztásának apropóján.

Polgár Tamás az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a szabad demokraták sok éve az ötszázalékos parlamenti küszöb közelében mozognak, ezért ha rossz irányt választanak, és 2010-ben nem jutnak be a parlamentbe, akkor nem biztos, hogy később lenne esélyük visszakerülni.

Más pártok esetében bőven láttunk példát arra, hogy a parlamentből való kiesés után nem tudtak visszakapaszkodni - tette hozzá.

A politikai elemző szerint az SZDSZ mostani választása nem csak a kétéves elnöki ciklusra szól, hanem minimum 2010-re, de valószínűleg még tovább.

Nyitás a polarizált közegben?


Polgár Tamás hangsúlyozta: a pártnak nyitnia kellene, ami közel sem lenne példa nélküli, Nyugat-Európában számos példa van arra, hogy a liberális pártok a törzsszavazóikon kívül másokat is igyekeznek megszólítani; akár balra, akár jobbra nyitva középpárti státuszt céloznak meg.

Arra is van példa, hogy a liberális értékek erőteljesebb hangsúlyozásával a törzsközönségüket igyekeznek stabilizálni - fűzte hozzá.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte: a jelenlegi polarizált helyzetben az SZDSZ egyértelműen elkötelezte magát a baloldalon, továbbá figyelembe kell venni, hogy sok liberális érzelmű ember inkább valami ellen szavaz, semmint a liberális értékek mentén.

Ugyanakkor nincs kizárva, hogy egy új vezetéssel és egyfajta nyitással új szavazókat tudjanak megszólítani - emelte ki a Méltányosság Politikaelemző Központ szakembere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×