eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Molnár: A kórházak több mint fele jobb, negyede rosszabb helyzetbe kerül

A kórházak 60 százalékának javul a finanszírozása április 1-jétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött új szerződés miatt - jelentette ki Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

A kórházak 15 százalékának nem változik a pénzügyi helyzete, míg 25 százalékuk kedvezőtlenebb gazdasági körülmények közé kerül - mondta az egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos hozzáfűzte: beigazolódik az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint jobb finanszírozási feltételek alakulnak ki az aktív ágyszám karcsúsításával, illetve a krónikus ágyszám növelésével.

Támogatnak

7 százalékkal nő a krónikus ágyak napi finanszírozási díja, illetve pályázati úton támogatják az egynapos sebészeti beavatkozások feltételeinek megteremtését is - tette hozzá a miniszter.

Molnár Lajos elmondta azt is, hogy megduplázódik a daganatos betegeket kezelő intézmények kiegészítő díjazása.

Kikötések

A szerződésben a szaktárca kiköti azt, hogy a finanszírozási források 50 százalékát kötelesek a kórházak népegészségügyi szempontból fontos tevékenységekre - úgy mint kardiológia, gyermekellátás, sürgősségi, illetve baleseti ellátás, valamint onkológiai ellátás - fordítani.

Arra a kérdésre, hogy a régi finanszírozási szerződés marad-e életben, ha az intézményvezetők nem írják alá az újat, azt válaszolta, hogy nem szeretne feltételezésekbe bocsátkozni, hiszen nem áll rendelkezésükre semmilyen adat arról, hogy az intézmények ne írnák alá a finanszírozási megállapodást.

Mint fogalmazott, a szerződés egy kórház működésének alapja: ha egy intézménytulajdonos nem írja azt alá, veszélyezteti egyrészt a betegellátást, másrészt az ott dolgozók egzisztenciáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×