eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Példátlan krumplihiány, 300 forint lehet egy kiló

Hiány van burgonyából, ezért hamarosan akár 300 forintot is fizethetünk egy kiló krumpliért - írja a Magyar Nemzet. A többi európai országhoz hasonlóan hamarosan Magyarország is észak-afrikai importra szorulhat. Lapszemle.

Brüsszel minimáladót vet ki a gázolajra - írja a Népszabadság. A tizedrészére csökkentené a gázolaj jövedéki adója közötti különbségeket az Európai Unión belül az a javaslat, amelyet kedden fogadott el az Európai Bizottság. A Kovács László adóügyi biztos által benyújtott tervet még az unió pénzügyminiszteri tanácsának is jóvá kell hagynia. Magyarországot az adóemelés 2012-ig egyáltalán nem érintené, és akkor is csak kismértékben.

Hamarosan akár 300 forintot is fizethetünk egy kilogramm burgonyáért - írja a Magyar Nemzet. A többi európai ország már kifogyott a készletből, de idehaza sem rózsás a helyzet, ezért Magyarország várhatóan észak-afrikai importra szorul. A piacokon kialakult hiány az oka annak, hogy jelentős mértékben növekedett a krumpli ára a napokban. A vetőburgonya-kereskedők arra panaszkodnak, hogy az utóbbi évtizedekben még nem tapasztaltak olyan helyzetet a burgonyapiacon, mint most. Európa több országát bejárták már, de nem találtak eladó vetőburgonyát.

Megunták a lapterjesztési problémákat a kiadók - derül ki az Indexből. A kis kiadók szerint még mindig nem tökéletes a lapterjesztés rendszere, rémtörténetek szólnak a sok feladatra alkalmatlan cseh szoftverről és arról, hogy hajléktalanok kézbesítik az újságokat, vagy hogy bosszúálló postások ellopják a lapokat. Az Index úgy tudja, hogy ezért több kiadó perelni akarja a kézbesítést januártól végző Médialogot. A cég szerint viszont most már alig vannak hibák, a januári zűrzavarért pedig azért nem kompenzálták az előfizetőket, mert minden kiadó máshogy akarja.

Gondban a kistelepülések, mert akár 30 százalékkal is csökkenhet a polgármesteri hivatalok jelenleg 37-38 ezres létszáma idén - írja a Napi Gazdaság. A megyei és a kistelepülési önkormányzatokat sújthatja leginkább a közigazgatási leépítési hullám, a városok minimális számú - elsősorban üres vagy nyugdíjas foglalkoztatottal betöltött - státust szüntetnek meg. A további leépítések a működőképesség szélére sodorhatják a már amúgy is minimális kapacitással működő falvakat, városokat - véli Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

A Világgazdaság védelem a fogyasztóknak címmel közöl cikket. Teljesen új alapokra kívánja helyezni a fogyasztóvédelmet az EU-ban Meglena Kuneva illetékes európai bizottsági tag kedden előterjesztett új stratégiája. Kuneva szerint a 21. században az internetes vásárlások terjedésével már nem elég csupán védeni a fogyasztót a kereskedők visszaélései ellen. Legalább ilyen fontos a tájékoztatásuk a lehetőségeikről és a jogaikról. A brüsszeli stratégia előtérbe helyezi a bizalom megteremtését az internetes vásárlásokhoz. Emellett bevezetné a csoportos perek Magyarországon még nem létező lehetőségét is a fogyasztói jogok könnyebb kikényszerítése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×