eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új időszámítás az egészségügyben

A mai naptól a háziorvosoknál és a járóbeteg-szakrendeléseken vizitdíjat kell fizetni, a kórházakban pedig ellátási naponként napidíjat számolnak fel.

A vizitdíj és a kórházi napidíj alapesetben 300 forint, azonban emelt összegű, 600 forintos térítési díjat kell fizetni azoknak, akik nem a saját háziorvosukat keresik fel, vagy ha az ellátást a rendelőn kívül, például otthon veszik igénybe.

Szintén emelt összegű, 1.000 forintos díjat kell fizetnie annak, aki ügyeleti ellátást kér, azonban nem esik a "sürgős szükség" kategóriájába.

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 év alattiaknak, a terhesgondozásra járóknak, a hajléktalanoknak, továbbá szintén térítésmentes az ellátás a közvetlen életmentő beavatkozásokért, a kötelező járványügyi intézkedéseknél, a katasztrófa-egészségügyi ellátás esetében, illetve azok is mentesülnek a díjfizetés alól, akik tartós orvosi kezelésben részesülnek és az alapbetegségükkel összefüggő problémákkal jelentkeznek orvosuknál.

Kórházi napidíjat az intézményben eltöltött napok után kell fizetni. Vizitdíjat még az ellátás igénybevétele előtt ki kell fizetni. A folyamatos kórházi tartózkodás esetén húsz nap után ingyenes az ellátás.

A vizitdíj befizetését minden esetben nyugtával kell igazolnia a szolgáltatónak. A számlán vagy nyugtán fel kell tüntetni a beteg nevét, TAJ-számát, az ellátás időpontját és a befizetés jogcímét, valamint az ellátó orvos nevét és címét.

Az évi húsz alkalommal megfizetett vizitdíj után a huszonegyedik vizitdíj és az ezt követően befizetett többi díj a jegyzőtől visszaigényelhető, ha az ellátást vagy ellátásokat a beteg nyugtával igazolja.

A díjfizetésről és annak mértékéről minden esetben tájékoztatni kell a beteget, még a kezelés megkezdése előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×