eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az űrből is ellenőrzik a magyar gazdákat

A gazdák többsége már a csatlakozás első évében rájöhetett: az Európai Unió szigorúan ellenőrzi, miért fizet támogatást. Az ellenőrzés alapját a légi és űrfelvételek jelentik, amelyeken félméteres pontossággal nyomon követhető, mi történik a földeken - írja a Népszabadság.

Így ellenőrzik a támogatási kérelmekben rögzített adatok valódiságát. Azt, hogy például a gazda a megadott támogatható területen, a támogatható növényt termeszti-e. Az ötéves időszakban rögzített képek alapján megállapítható az is, miként változnak a gazdálkodási módszerek.

Harcban állnak a Világbank vezetőségének csapatai a korrupció ellen. Ez derül ki a szervezet legfrissebb korrupciós jelentéséből, amely döbbenetes részletességgel, fotókkal és esetleírásokkal illusztrálja a szegénység felszámolására létrejött intézményen belüli csalásokat - olvasható a Magyar Nemzetben.

Az Economist szerint nyílt titok a segélyek és kedvezményes hitelek után szétosztandó vesztegetési pénzek gyakorlata. A korrupció melegágya, hogy - bár a bank adja a fejlesztési forrásokat - a pályázati nyerteseket már a helyi kormányzat választja ki. A vizsgált csaknem száz darab, 90 millió dollár értékű kölcsönnél átlagosan 10-15 százalékos kenőpénzrátát állapítottak meg az ellenőrzések során.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy tavaly 281 adónem vizsgálatából 137 esetben zárult adómegállapítással a gyógyszeriparban indított adóhatósági ellenőrzés. Ezek elsősorban a gyógyszerár-támogatási formák elszámolására irányultak, de érintették az ágazatban működő valamennyi fontosabb gazdasági szereplő adókötelezettségét is. Az APEH szakemberei a vizsgálat során nem találtak nagyobb "simlit".

Több mint ötödével, 830 milliárd forint fölé emelték tavaly díjbevételüket a hazai biztosítótársaságok - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének azon összesítéséből, amelyet a Világgazdaságnak elküldött. Mindez az életbiztosításoknak, azon belül is az egyszeri díjas konstrukcióknak köszönhető, a szegmens ugyanis a tavalyi 144 milliárd forintos díjbevétel-növekmény mintegy kétharmadát adta.

A portfolio.hu Barabás Gyulának a nyugdíjrendszerről szóló tanulmányát közli. A szakember szerint három fő problémája van a rendszernek. Demográfiai, foglalkoztatási és adózási kihívások egyaránt terhelik az állami feladatellátás ezen területét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×