eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A rádiók és a tapasztalatlan parancsnok is akadályozta az MTV védelmét

"A legdöntőbb momentum megítélésem szerint a tévé ostrománál az volt, hogy a helyszín parancsnokául kijelölt rendőrtiszt nem látta el megfelelően a feladatát" - jelentette ki Bene László altábornagy, országos rendőrfőkapitány az ostrom idején végzett rendőri munkáról készített jelentés ismertetésekor.

"Mivel nem volt egységes irányítás és vezetés a helyszínen, az a rendőri erő, ami ott rendelkezésre állt, a megfelelő irányítás és koncentrált felhasználás hiányában nem volt képes hatékonyan fellépni" - vélekedett a főkapitány.

Bene László szerint az is probléma volt, hogy a különböző egységek nem tudtak egymással hatékonyan kommunikálni. Az események kiterjedtsége miatt ugyanis több szervezet állományát kellett egyszerre bevetni, így olyanoknak kellett volna együttműködniük, akiknek korábban nem volt lehetőségük az együttes gyakorlatozásra.

A fővárosi és vidéki rendőröknek különböző rádióik voltak


Ráadásul az EDR-rendszerű rádiókat először a fővárosban és néhány megyében vezették be, a teljes állomány ellátása ezzel a készülékkel csak 2008 első negyedévére várható. Így fordulhatott elő, hogy a vidéki csapatszolgálati századok a hagyományos, a fővárosi egységek viszont az EDR-rádiót használtak, ami a kapcsolattartási problémákhoz vezetett.

A rendőrségen belül kialakított koordinációs rendszer kisebb egységek együttműködésére alakult ki, most váratlanul több szervezet nagyon nagy létszámú állományát kellett koordinálni, és ennek technikai feltételei nem biztosítottak a rendőrségen - tette hozzá.

A tévénél kijelölt helyszínparancsnok volt

A főkapitány kérdésre válaszolva elmondta: a biztosítás parancsnoka Lapid Lajos volt, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese. De ott volt az események színhelyén Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány is, és az ő utasításai voltak a mérvadóak.

Bene László szerint ugyanakkor külön kell választani parancsnoklási szempontból a tévénél történteket, mert Gergényi Péter kijelölt oda egy helyszíni parancsnokot, aki nem végezte megfelelően a munkáját.

"Nem lett volna célszerű", hogy a főkapitány helyettese vegye át az irányítást

Arra a kérdésre, hogy Szabadfi Árpád, az országos főkapitány szintén a helyszínen lévő helyettese miért nem vette át a parancsnoklást, a főkapitány azt mondta: a tábornok nem sokkal azelőtt lett a helyettese, korábban elsősorban bűnügyi szakterületen dolgozott, így nem voltak konkrét tapasztalatai a rendőri csapaterős tevékenységben.

Ilyen körülmények között nem lett volna célszerű átvennie a parancsnoklást - jegyezte meg Bene László.

Intézkedési terv a jövőre

Az országos rendőrfőkapitány az InfoRádiónak beszélt arról is, hogy intézkedési tervet dolgoztak ki annak érdekében, hogy a jövőben hasonló esetek ne történhessenek meg, és a rendőrség ne kerülhessen még egyszer ilyen helyzetbe.

Az ORFK javaslatot tesz majd bizonyos jogszabályok módosítására, és összegyűjti a nemzetközi tapasztalatokat is, Nyugat-Európa nagyobb gyakorlattal rendelkező rendőrségeitől kérnek majd segítséget a felkészülésre - mondta Bene László.

A főkapitány hozzátette: javítani szeretnék a felszereltséget, a műveletirányítás színvonalát, a parancsnoki állomány kiképzettségét és a műveletek összehangolását is.

A BRFK válaszát is nyilvánosságra hozzák

Arra a kérdésre, hogy a jelentéssel együtt miért nem hozták nyilvánosságra a BRFK válaszát is, Bene László elmondta: Gergényi Péter hozzájárult ahhoz, hogy közre adják a jelentésre adott reflexióját.

Először azonban annak szakmai testületnek küldték vissza véleményezésre, amely a jelentést készítette. A BRFK reagálását, illetve a bizottsági véleményt együtt hozzák majd nyilvánosságra - tette hozzá Bene László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×