eur:
389.65
usd:
364.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Mégis fájni fog" - vita a költségvetésről

Az egyensúlyról, a reformokról, valamint a fejlesztésekről szól a kormány jövő évi költségvetésének tervezete - jelentette ki a pénzügyminiszter az Országgyűlésben.

Veres János a büdzséről szóló javaslat általános vitájának bevezetőjében közölte: az egyensúly megteremtése, a hiány csökkentése mellett reformok szükségesek ahhoz, hogy a deficit tartósan alacsony szinten maradjon.

A fejlesztések hozzásegíthetik az országot ahhoz, hogy ne csak uniós tag legyen, de fel is zárkózzon Európához - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány nagy munkát végzett a rövid távú egyensúlyteremtésben és a hosszú távú egyensúlyőrzést szolgáló reformok tekintetében is, ennek fontos része a jövő évi költségvetés.

Folytatódik az idén megkezdett kiigazítás, egyensúlyteremtés, tovább haladnak a reformok, a tervezet megteremti a feltételeket a 2007-ben jelentősen szélesedő uniós források felhasználásához - közölte Veres János.

Veres János az Országgyűlésben, a jövévi költségvetés fő számait ismertetve elmondta: az uniós módszertan szerint számított hiány egy év alatt várhatóan a bruttó hazai termék 3,3 százalékával mérséklődik, jövőre 6,8 százalék lesz.

A deficit 2008-ra 4,3 százalékra, 2009-re pedig 3,2 százalékra csökken.

A miniszter a gazdaság jelenlegi helyzetéről azt mondta: a GDP az első félévben 4,2 százalékkal bővült, és várhatóan a növekedés egész évben 4 százalék körül alakul.

Úgy vélte: az intézkedések jövőre a lehető legkisebb növekedési áldozattal teremtik meg a tartós egyensúly feltételeit, így 2009-től ismét gyors növekedési pályára állhat a gazdaság.

Veres János szólt arról is, hogy jövőre a megváltozott adó- és járulékkulcsok miatt átmenetileg gyorsul az infláció, a költségvetési szférában érvényesülő megtakarítások pedig a reáljövedelem és a fogyasztás csökkenését eredményezik.

Az ÁSZ elégedettebb, mint tavaly

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az előző évekhez képest mérsékeltebb kockázatot jelent a 2007-es költségvetési törvényjavaslatban tervezett személyi jövedelemadó, általános forgalmi adó és a regisztrációs adó bevétel - mondta a szervezet elnöke.

Kovács Árpád kifogásolta, hogy a költségvetési törvényjavaslat indoklása évről évre kevesebb érdemi információt tartalmaz, nem vezeti le a tervezett és a már megvalósult intézkedések pénzügyi hatásait.

Kovács Árpád azt mondta: a 2007-es költségvetés és a konvergenciaprogram alapját jelentő adóváltozások nem mutatnak az adórendszer érdemi korszerűsítésének irányába.

Az egyszerűsítés mellett szükséges lenne a többi között az adózás bázisának kiszélesítésére és az ellenőrzés erősítésére - tette hozzá.

Pártvélemények

Lendvai: mégis fájni fog

A jövő évi költségvetésben a kényszertakarékosság ellenére is több pénz jut a nyugdíjakra, a gyermektámogatásra, a felsőoktatásra és a fejlesztésekre - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

A szocialista párt vezérszónoka szerint a bérek és a nyugdíjak reálértékének négy százalékos jövő évi csökkenése azt jelenti, hogy a családok úgy fognak élni, mint 2005-ben.

A négy százalékos csökkenés sokat jelent, tévedtünk, amikor azt mondtuk, nem fog fájni - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó elmondta: az adóelvonás százalékos mértéke a mostani adónövekedéssel együtt is kisebb lesz, mint 2002-ben volt.

Orbán: a számvevőszék jogos kritikái

A Fidesz vezérszónoka szerint a költségvetés tervezésekor a lehető legnagyobb mértékben figyelembe kellene venni az Állami Számvevőszék véleményét.

Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke azt mondta: a számvevőszék komoly kritikát fogalmazott meg a 2007-es büdzsé tervéről.

A volt kormányfő egyetértett az ÁSZ elnökével; mint mondta: Kovács Árpád számos, főként a tervezett bevételekre vonatkozó részletet hiányolt az előterjesztésből.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ezek nélkül nem lehet vitázni a javaslatról. Bővebben itt!

Kuncze: a költségvetés szembenéz a valósággal

Kuncze Gábor szabad demokrata elnök kijelentette: pártja a józan politikára történő áttérés eszközének tekinti a jövő évi költségvetést.

A kisebbik kormánypárt vezetője kiemelte: a költségvetés szembenéz a valódi helyzettel, csak azt engedi újraosztani, ami az ország jövedelmeiből és a még finanszírozható adósságok alapján az állampolgárok többségének radikális életszínvonal romlása nélkül is vállalható.

El kell most menni a lehetőségek határáig, annak érdekében, hogy a költségvetés nehéz helyzetén legyen erőnk túljutni - jelentette ki.

Soltész: sokan járnak rosszul

A KDNP szerint 2007-ben mind a családosok, mind a nyugdíjasok, mind pedig a fogyatékosok terhei növekednek.

Az elkövetkezendő időben nemcsak a nyugdíjasok, a családok, a fogyatékosok járnak rosszul, hanem azok az intézmények is, amelyek őket segítik - mondta Soltész Miklós.

Hozzátette: hiába figyelmeztették a kormányt az ellenzéki képviselők, a gazdasági elemzők, az ÁSZ és az Európai Unió, hogy rossz úton jár, az "agresszíven" elutasította a segítő kezet.

Herényi: a dilettáns kormányzás következménye

Az MDF szerint a 2007-es költségvetés az elmúlt négy év dilettáns szociálliberális kormányzásának következménye.

Herényi Károly azt mondta: a javaslat rossz megoldást nyújt az ország problémáira, ezért az MDF nem támogatja.

A politikus úgy vélte, a 2007-es költségvetési javaslatnak nincs társadalmi és gazdasági mondanivalója, csupán az egyensúly megteremtésére fókuszál.

Herényi Károly szerint a jövő évi költségvetés legnagyobb vesztesei az adófizető polgárok, különösen pedig a középosztály lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×