eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Útdíj az autóutakon is?

Szigorítások az előrehozott nyugdíj rendszerében, légiforgalmi ügyeleti díj, útdíj az autóutakon, fokozottabb zajterhelési és "kipihentségi" ellenőrzések, gyakoribb bírságolás. Az országgyűlés hétfői üléséről szemezgettünk.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy az emberek 94 százaléka hamarabb megy el nyugdíjba, de utána tovább dolgozik.

A törvénymódosítás szerint felemelik a korhatárt, és nem engedik, hogy a minimálbérnél többet kereshessen az, aki előrehozott öregségi nyugdíjat kap. A javaslat nem érinti a "normál" öregségi nyugdíjat.

Az ellenzék nem ért egyet a módosítással. A KDNP-s Soltész Miklós szerint lehetővé kell tenni, hogy az előrehozott nyugdíjat választók megkereshessék a minimálbér kétszeresét.

A fideszes Aszódi Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy 900 ezer nyugdíjas 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap. Erre mutatott rá az SZDSZ-es Béki Gabriella is.

Szigorítások a közlekedésben is

A kormányzat szigorításokat tervez a közlekedési törvények kapcsán is.

Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy bevezetik a légiforgalmi ügyeleti díjat. Ezt a légiforgalmat irányító szervezetek fizetik majd a légiközlekedési hatóságnak. Összege repülésenként 600 forint, de évente maximum 300 millió forint lesz.

A közúti közlekedésben az autópályákat követően az autóutakon is bevezetnék az útdíjat, amit a nagyobb tehergépjárművek után kellene befizetni.

Fokozottabban kívánják ellenőrizni és bírságolni a repülőgépek zajterhelését, a külföldről behozott gépjárművek műszaki állapotát és a kamionsofőrök kipihentségét is.

A Fidesz szerint a légiforgalmi ügyeleti díj egy újabb sarc, holott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megígérte, hogy nem lesznek újabb adók.

Vége a dohánycégek által szponzorált nemzetközi eseményeknek

Az Országgyűlés tárgyalt arról is, hogy az Európai Bizottság irányelvének megfelelően a jövőben a dohánycégek nem szponzorálhatnak nemzetközi reklámot kapó rendezvényeket. Ez a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosításának része lesz.

A téma kapcsán Béki Gabriella a gyerekek védelme érdekében kezdeményezte a dohányárusító helyek számának csökkentését.

Napirend előtt

Napirend előtt elhangzott, hogy tavaszra elkészül a villamos energiáról és a földgázról szóló törvényjavaslat.

Az MDF-es Csáky András a kormányt tette felelőssé a TAJ-kártyákkal való tömeges visszaélésekért, amelyre válaszul Molnár Lajos egészségügyi miniszter a reform támogatására kérte az ellenzéket.

Németh Zsolt fideszes képviselő a romániai magyarok aktuális ügyeit hiányolta a csütörtöki budapesti magyar-román kormányülés témái közül, Göncz Kinga külügyminiszter azonban úgy látja, hogy Magyarország éppen az erdélyi magyarok érdekében volt élharcosa Románia uniós csatlakozásának.

Csütörtökön a költségvetéssel folytatják

Az Országgyűlés plenáris ülése legközelebb csütörtökön ül össze, akkor kezdődik meg a költségvetés általános vitája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×