eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Titokban születik döntés a kiemelt kórházakról?

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a hírt, miszerint a tárca már ki is jelölt 48 olyan kórházat, amelyek úgynevezett "súlyponti" vagy "vezérkórházak" lennének. Horváth Ágnes azonban megerősítette, hogy a nem súlyponti fekvőbeteg-intézményeket átalakítják, főként rehabilitációs és ápolási célokra, és az új rendszer jövő nyárra állhat fel.

Az egészségügyi tárca államtitkára szerint sokkal több a krónikus beteg, ezért akarják az aktív ellátás terhére a krónikus, rehabilitációs ellátásokat fejleszteni.

"Kevés a szív-érrendszeri rehabilitáció, nincs hova elhelyezni a daganatos betegeket. Nagyon kevés a valóban jó minőségű szolgáltatást biztosító ápolási elhelyezés, és a hospice ellátás, amelynek problémáját szintén meg kell oldani" - hangsúlyozta az InfoRádióban Horváth Ágnes.

Az ápolásban is rendet kell tenni

Az államtitkár hozzátette: létrejött egy külön munkacsoport, amely az egységes ápolási rendszer kialakításán dolgozik. Erre - mint mondta - azért van szükség, mert nem egyszer az ápolásra szorulók aktív kórházi ágyon fekszenek, nagyon sok a párhuzamos ellátás, nem egyértelműek a hatáskörök.

"Ne a véletlen kérdése legyen, hogy ki kerül az egészségügyi, ki a szociális, ki mindkét ellátásába, és ki az aki ott marad ellátatlanul" - indokolta az egységes rendszer kialakításának szükségességét Horváth Ágnes.

Amíg nincs kormánydöntés, addig a számról sem nyilatkoznak

A sajtóban megjelent hírek szerint 48 kórház került fel a "súlyponti" kórházak listájára, ezt azonban az Egészségügyi Minisztérium államtitkára sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. Mint mondta, azért, mert egyelőre csak minisztériumi munkaanyagok léteznek az átalakításról, kormánydöntés még nincsen.

A kiszivárgott listán mindenesetre nem szerepel több országos intézmény, köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet sem.

Az intézmény Memória-klinikájának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: reméli, hogy ez a lista még változik, és ha mégsem kerülnek fel rá, akkor is lesznek lehetőségei az intézménynek.

Kellene fejleszteni a rehabilitációt, de nem a többi ellátás terhére

Tariska Péter hozzátette: messzemenőleg egyet tudna érteni azzal, ha számos rehabilitációs területen, például az idősek pszichiátriai rehabilitációjában nagyobb szerepet és több lehetőséget kapna az OPNI, azt azonban nem volna szabad megengedni, hogy szétessen az intézet, hogy a pszichiátriai ágyak ide-oda-amoda kerüljenek.

"A betegeknek és a szakmának nagyon hiányozna, ha az intézet működése jelentősen redukálódna. Azt a szellemi tőkét és tapasztalatot, ami az országos intézetben van, nem hiszem, hogy bárki is veszni akarná hagyni" - vélekedett Tariska Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×