eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A háztartások kétharmada jogosult lenne gázár-támogatásra?

A háztartásoknak mintegy kétharmada lenne jogosult gázár-támogatásra abban az új rendszerben, amelyet a szociális tárca javasol. A jövőben ugyanis nem a fogyasztott gáz mennyiségétől, hanem a fogyasztók jövedelmétől tennék függővé a támogatást - mondta Kiss Péter.

A szociális és munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a tárca terve szerint - amelyről a kormánynak és a szociális partnereknek kell majd állást foglalniuk - az egy főre jutó kereset lenne a meghatározó a támogatás szempontjából.

"Ne a gázt támogassuk, hanem a rászorultság alapján az embereket" - indokolta a változtatást Kiss Péter.

A jövőben az a háztartás lenne jogosult valamiféle gázár-támogatásra, amelyben az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese alatt van.

A háztartásoknak mintegy kétharmada ez alá esik - tette hozzá Kiss Péter.

A miniszter szerint azok a háztartások, ahol az egy főre jutó jövedelem ennél magasabb, piaci áron fizetik a gázköltségeket.

Azokra a sajtóban megjelent írásokra reagálva, amelyek azt találgatták, hogy hány százalékkal emelkedik a gáz ára bizonyos jövedelmi kategóriákban, Kiss Péter hangsúlyozta: most csak a támogatási mértékekről születik döntés, míg a piaci árat a Gazdasági Minisztérium árképlete határozza majd meg decemberben.

Kiss Péter elmondta, hogy a támogatási lépcsőket a nyugdíjminimum két, két és fél, három, illetve három és félszeresénél kívánják megállapítani. Azokban a háztartásokban, ahol az egy főre jutó jövedelem a minimális nyugdíj kétszerese alatt van, a támogatás olyan mértékű lehet, hogy lényegében nem is növekszik a gázfűtés költsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×