eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kádár színre lép - és megtorlásba kezd

Kádár János ötven évvel ezelőtt, 1956. november 4-én vette át a hatalmat Magyarországon. Kahler Frigyes egyetemi docens szerint ebben saját akarata ugyanúgy benne volt, mint a szovjetek kérése. Első intézkedései között szerepelt a pufajkások megszervezése, majd a nemzet egyik legnagyobb politikai leszámolása következett.

Kádár János már október 29-én vagy 30-án, még a Nagy Imre-kormány aktív minisztereként Münnich Ferenccel a szovjet követségre szökött, majd onnan a Szovjetunióba - emlékeztetett Kahler Frigyes.

Az egyetemi docens szerint 1956. november 3-4-re már minden eldőlt, Kádár János ugyanis ekkorra már elvállalta "a helytartó nem éppen dicsőséges szerepét". Ebben nem csak a moszkvai utasítás, hanem az ő akarata is benne volt, különben nem szökött volna át - emlékeztetett Kahler Frigyes.

Kádár János első intézkedései között szerepelt az úgynevezett saját erő létrehozása, azaz a "pufajkások" megszervezése. Kahler Frigyes emlékeztetett arra, hogy Kádár János rádiónyilatkozatában kijelentette: senkit nem fognak üldözni a forradalomban való részvétele miatt. "Ehhez képest ez volt a magyarországi politikai megtorlás legnagyobbika" - mondta az egyetemi docens.

A forradalmárokat a megtorlás során sokféle módszerrel keresték meg. Természetesen voltak besúgók, és filmfelvételekről, valamint fotókról is azonosítottak embereket. Persze nem tudtak mindenkit begyűjteni, már csak azért sem, mert 200 ezer ember elmenekült az országból.

(A levél eredetijét elolvashatják itt!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×