eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pokorni: csak a Fideszen múlt, hogy nem szabadult el hétfőn a pokol

A Fidesz alelnöke szerint csak a párt hétfői rendezvénye szervezőinek higgadtságán múlt, hogy "nem szabadult el a pokol" hétfő este Budapesten. Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a nap fő kérdése az, hogy ki döntött arról: a Fidesz bejelentett rendezvénye felé nyomják a tüntetőket.

A Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy hétfő délután ő is kisétált a Deák térre és az, amit ott látott "brutális volt". Pokorni Zoltán azt mondta: látta, ahogy a rendőrök egy földön fekvő embert rugdosnak, egy mentős ismerőse pedig elmesélte, hogy éppen egy sérült embert láttak el, amikor a rendőrök őket is végigverték gumibottal.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: mindenki méltóságteljes ünnepre készült, de Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt megváltozott a politikai helyzet. "Azt senki sem várhatja el, hogy az ország álszent módon félretegye ezt a kérdést. Amikor kitiltják az 56-osokat a Műegyetem aulájából, akkor az ócska toposszá silányítja a forradalmat" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

Miért a Fidesz-nagygyűlés felé terelték a tüntetőket?

Az ellenzéki politikus leszögezte: világos választóvonalat kell húzni az erőszak és az alkotmányos jogaikkal élő békés demonstrálók között. Pokorni Zoltán szerint a Kossuth téri tüntetők - miután "elég csalárd módon kitették őket a térről" - elkezdték körüljárni a várost, amíg az Alkotmány utcában szembe nem találkoztak a rendőrökkel.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: "arra mostanáig nem kaptunk választ, hogy miért nem a Nyugati tér irányába, hanem egy alkotmányos, előre bejelentetett nagygyűlés felé terelték a tüntetőket".

Provokátorok a fideszes tömegben

Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a Fidesz Astoria téri nagygyűlésére folyamatosan érkeztek "ilyen-olyan emberek, egy részük erre felbujtva, próbálták az ott lévő több százezer embert megmozdítani, előre kinyomtatott szórólapok segítségével".

"Csak a szervezők higgadtságán múlott, hogy ezek az emberek nem indultak meg. Ha a Fidesz-szervezők nincsenek eszüknél, akkor itt tényleg elszabadult volna a pokol" - vélte a párt alelnöke.

Ki utasította a rendőrkapitányt?

Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a Deák téren a rendőrség ácsorgó nyugdíjasok, gyermekes anyukák és fiatal párok közé fejmagasságban lőtt könnygázgránátot, amire szerinte nincs magyarázat.

A Fidesz alelnöke szerint meg kell nevezni, hogy ki utasította a rendőrkapitányt. "Gyurcsány Ferenc a televízió szeptemberi ostroma kapcsán azt mondta, hogy egész éjjel nézte a tévét és telefonon utasította a rendőröket. Úgy látszik ez a szokása"- fogalmazott Pokorni Zoltán.

"Földön fekvő emberekbe tucatnyi rendőr bakanccsal belerúgott, embereket rángattak végig a földön, mint a legocsmányabb westernfilmekben. Ez provokatív brutalitás, önmagáért való erőszak" - jelentette ki a Fidesz alelnöke, aki szerint a köveket dobálók a történtekre ürügyet szolgáltathatnak, de magyarázatot nem.

Hatástalan volt a demonstráció

A Fidesz alelnöke azt mondta: a demonstráció hatástalannak bizonyult arra, hogy a kormányt rávegyék a válság megoldására. Pokorni Zoltán hozzátette: ugyanígy hatástalan volt a köztársasági elnök kérése és az emberek elemi felháborodása is.

Az ellenzéki politikus ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy pártja folytatja-e a demonstráció-sorozatot.

Kijelentette: a továbbiakban két út van a helyzet rendezésére. Az egyiket a néhány tucatnyi "erőszakos kődobáló" követi, a Fidesz azonban sosem léphet erre.

A másik - mint mondta - egy kicsit macerásabb, de ez az alkotmányos út: a népszavazás. A politikus emlékeztetett arra, hogy hét kérdésben kezdeményeznek népszavazást.

Jelentős tandíjemelés?

A Fidesz alelnöke szerint a költségtérítés mértékéig kívánja emelni a tandíjat a kormány.

Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában - egy kormányzati anyagra hivatkozva - elmondta: csupán bevezetésének első néhány évében lesz körülbelül 100 ezer Ft összegű a fejlesztési részhozzájárulás, azt követően meredeken emelkedni fog.

Az ellenzéki politikus példaként a kezdő orvostanhallgatók tandíját említette, amely jelenleg 1.350 ezer forint félévenként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×