eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még évtizedekig nem ünnepelhetjük nyugodtan '56-ot?

1956 közös, nyugodt és méltó megünneplésére 2030 előtt nem sok esély van, ha hiszünk a társadalomlélektan megállapításainak. László János társadalom-pszichológus az InfoRádiónak elmondta: amíg élnek a szerepelők, addig a társadalom természetszerűleg nem emlékezhet úgy a történelemre, ahogyan pedig szeretne: egyformán.

A családi ünnepek azért békések és nyugodtak, mert vannak közösen feleleveníthető események, amelyek közös értékeket teremtenek - mondta az egyetemi tanár.

A nemzeti ünnepek körül azonban nincsenek közösen felhozott történetek, így közös értékek sem alakulhatnak ki azok kapcsán. Épp ezért dilemma, hogy ki hogyan ünnepel.

Az egyetemi tanár történészekre hivatkozva azt mondta: az események után 80-90 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy máshogy emlékezzünk azokra. Eddig azonban közvetlen élmények vannak, amelyeket az idősek elmesélnek a fiataloknak.

1956 óta még nem nőtt fel három generáció, így az emberek szükségszerűen megosztottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×