eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország potenciális atomhatalom

A Népszabadság azt írja, hogy Magyarország is benne van abban a harmincas csoportban, amelyről Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn azt mondta, képes atomfegyver előállítására.

A Népszabadság írása szerint a számbavétel az egyes országok elvi lehetőségeit mérlegelte. Magyarország beválogatása vélhetően azon alapul, hogy van atomerőművünk, Budapesten működik egy kutatóreaktor, amely elvben plutónium előállítására is alkalmas lehet, továbbá a Mecsekben található bizonyos uránérc-készlet.

A harminc országot egyébként el-Baradei nem nevezte meg, de a BBC és a CNN szerint a listán szerepel Brazília, Argentína, Ausztrália és Dél-Afrika mellett Kanada, Svédország, Belgium, Csehország, Szlovákia és Magyarország is. Ma egyébként a világon - Észak-Koreával együtt - kilenc atomhatalomról tudunk.

A Magyar Nemzet szerint szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán a vadászgépek pilótái. Értesüléseik szerint a nemrég hazánkba érkezett új Gripeneknél azt tapasztalták, viszonylag alacsony számú repülés után annyira elkoptak a "griffek" futóművének kerekein a gumik, hogy az alkatrészek cseréjét kellett igényelni a svédektől.

A szakértők egyik fele azzal magyarázza a történteket, hogy a svéd tervezők rosszul méretezhették a magyar Gripenek kerekein a gumik terhelését, hiszen Svédországban bitumenborítású kifutókon használják a vadászgépeket, míg Kecskeméten beton leszállópályáról üzemelnek.

Más vélemények szerint a magyaroknak számolniuk kellett volna azzal, hogy szükség lehet a leszállópályák bitumenborítására, de korábbi tapasztalatok szerint a gumik kopásánál szerepet játszhat a pilóták repüléstechnikája is.

A magyar vállalatoknak nem sikerült jobban teljesíteniük régiós versenytársaiknál az elmúlt hat évben - állapítja meg a Roland Berger Strategy Consultants kelet-közép-európai növekedési tanulmánya, amely a Világgazdaságban jelent meg.

A vizsgált hazai tőzsdei vállalatok 56 százaléka növelte bevételeit 2000-2005 között, az elit klubba azonban csak egyetlen magyar társaságnak - a MOL-nak - sikerült bejutnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×