eur:
388.53
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mennyit keres Demszky Gábor?

Várhatóan havi 873 ezer forint jövedelemre tesz szert Demszky Gábor, ha a fővárosi közgyűlés pénteken elfogadja az erről szóló előterjesztést. Egy városatya fizetése attól függően, hogy milyen többletfunkciókat vállal havi 270 ezer és 400 ezer forint között mozoghat.

Pénteki alakuló ülésén dönt a fővárosi közgyűlés Demszky Gábor fizetéséről, ami az InfoRádió értesülése szerint bruttó 671 550 forintot tesz ki. A főpolgármester ezen kívül még illetménye 30 százalékának megfelelő költségtérítési átalányt is kap, amellyel havi jövedelme 873 ezer forintra emelkedik.

Demszky Gábornak továbbá adóköteles természetbeni juttatásként magáncélra is használható hivatali gépjármű és magáncélra is használható céges telefon is jár. A főpolgármester illetményét jogszabály szerint a helyi testület által megállapított 40 700 forintos köztisztviselői illetményalap 16,5-szeres szorzószám szorzataként állapítják meg.

Demszky Gábor helyettesei a főpolgármesteri illetmény 90 százalékával megegyező fizetést vihetnek haza.

A fővárosi közgyűlés képviselőinek alapdíja a köztisztviselői illetményalap 2,8-szerese, azaz majdnem 114 ezer forint. Amennyiben az adott képviselő valamelyik bizottságnak a tagja, akkor tiszteletdíja az alapdíj 45 százalékával növekszik. A bizottságok elnökének és a tanácsnokoknak a tiszteletdíja az alapdíj 90 százalékával nő, több tisztség esetén is.

Mivel a képviselők többsége a gyakorlatban bizottsági tag is, így kiszámolható, hogy egy budapesti városatya 150-200 ezer forint között kereshet. A képviselők nagyobb része emellett a húsz fővárosi közműcég valamelyikének a felügyelő bizottságaiban is helyet foglal. Ennek díjazása további 120-200 ezer forintos havi mellékes bevételt jelent számukra. Az illetmények és tiszteletdíjak mértéke gyakorlatilag megegyezik az előző ciklusban meghatározott mértékkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×