eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ellentmondásban az egészségügyi tárca

Ellentmondásos hírek érkeznek az egészségügyi tárcától az adatvédelmi biztos hétfői állásfoglalását követően, amelyben Péterfalvi Attila jogellenesnek minősítette a háziorvosi adatszolgáltatást előíró kormányrendeletet. Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban közölte: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár akár szerződést is bonthat azzal a háziorvossal, aki megtagadja a tételes adatszolgáltatást.

Az Egészségügyi Minisztérium illetékesei úgy tűnt, önmagukkal kerültek ellentmondásba azután, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos jogellenesnek minősítette a háziorvosok tételes betegforgalmi jelentési kötelezettségét előíró kormányrendeletet.

A biztos arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy helyezze azt hatályon kívül, illetve felkérte az Országgyűlést, hogy törvényben szabályozza a betegforgalmi jelentés feltételeit.

Az egészségügyi tárca hétfő délután még úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy a jelentést megkapták, és tanulmányozzák azt.

Kedd reggelre mintha ezt a miniszter elfelejtette volna. Molnár Lajos az InfoRádiónak azt mondta, hogy még meg sem érkezett az állásfoglalás szövege a tárcához.

"Csak amit a sajtó közölt, azt ismerem, Péterfalvi úr levele nem érkezett még meg. De annyit ígérhetek, hogy a levelét nagy érdeklődéssel fogjuk tanulmányozni, és megtesszük az abból eredő valamennyi szükséges intézkedést" - mondta a miniszter.

A múlt hónap eleje óta hatályos kormányrendelet szerint valamennyi, Magyarországon praktizáló háziorvosnak tételes betegforgalmi jelentést kell készítenie az általa ellátott páciens betegségérők, és ha szakorvoshoz küldi, akkor annak okáról.

Azt is rögzítenie kell, hogy milyen gyógyszert írt fel a betegnek.

A jelentést elektronikus formában, havonta kell elküldenie a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárnak.

Szeptemberben több mint ezer háziorvos írta alá a jelentéssel kapcsolatos tiltakozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×