eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Stumpf: Bokros Lajos sokat fejlődött

Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke szerint Bokros Lajos volt pénzügyminiszter lenne a legmegfelelőbb utódja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Az Orbán-kormány minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Bokros Lajos egyszer már bizonyította, képes végigvinni egy megszorító csomagot.

Stumpf István kijelentette: azt sem tartja kizártnak, hogy Gyurcsány Ferenc maga ajánlja fel lemondását, hogy - bizonyos értelemben - emelt fővel távozzon, és meghagyja pártja mozgásterét arra az esetre, ha találnak egy olyan embert, aki hitelesíteni tudja a kormány reformpolitikáját.

"Nekem ma nem nagyon jut más ember eszembe, mint Bokros Lajos, aki már egyszer bizonyította azt, hogy képes csomagokat menedzselni. Az elmúlt 10 évben Bokros Lajos is sokat fejlődött, azt gondolom még arra is alkalmas lenne, hogy a szociális teherviselése terheit sokkal jobban szét tudja teríteni. És talán a külföld felé is azt tudná üzenni, hogy mégiscsak van egy olyan ember, aki meghatározott mandátummal, meghatározott időn keresztül el tudja vinni a konvergenciaprogramot és az államháztartás rendbetételét is egy olyan pontig, ahonnan már a magyar gazdaság fejlődése nyugodtabban tud haladni" - mutatott rá Stumpf István.

Annyi meglepetés volt, hogy akár ez is megtörténhet

Arra a kérdésre, hogy a 95-ös Bokros-csomag politikai következményei után mennyire lenne ez reális megoldás, a politológus emlékeztetett arra, hogy a múlt héten mindenféle sajtóhíresztelések szóltak arról, hogy mi volt az a három feltétel, amelyek esetén Bokros Lajos elvállalná a megbízatást.

"Azt gondolom, hogy annyi minden történt itt az elmúlt időszakban, olyan típusú meglepetésszerű események zajlottak, hogy ebbe akár ez is belefér" - tette hozzá Stumpf István.

Mindenképpen új kormányfő kell

A Századvég Alapítvány elnöke szerint jelenleg az egyik legnagyobb probléma az, hogy lehet-e olyan embert találni - legyen az egy új szocialista-liberális kormány vagy egy szakértőnek nevezett kabinet miniszterelnöke -, aki tud maga mögé csapatot formálni, meg tudja szerezni a parlamenti többség támogatását, és neki tud kezdeni a reformoknak.

Stumpf István szerint ugyanis ahhoz, hogy a politika valóban visszatérjen a parlamentbe, egy új kormányfőre van szükség.

"A demonstrációk addig biztos, hogy nem állnak le, amíg Gyurcsány Ferenc nem nyújtja be lemondását, vagy a koalíciós pártok nem váltják le" - vélekedett a politológus.

Rizikós lépés a bizalmi szavazás

A hétfőn bejelentett bizalmi szavazásról Stumpf István úgy vélekedett, hogy az egy "nagy rizikófaktorú döntés", különösen azért, mert hirtelen született.

"Meg vagyok győződve róla, hogy a párt prominensei körülbelül úgy értesülhettek róla, mint a magyar közvélemény, mint derült égből a villámcsapás, és azt hiszem, hogy nincs is minden tekintetben végiggondolva az, hogy ennek milyen következményei lehetnek" - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István szerint azért is kockázatos lépés a bizalmi szavazás, mert világosan látszik, hogy rendkívüli módon megváltozott a hangulat a koalíciós pártokon belül is.

A kormánypárti képviselők is érzik, hogy nagyobb társadalmi támogatás kell

"Persze, érzik azt, hogy ha most kihátrálnának Gyurcsány Ferenc mögül, akkor kiszámíthatatlanabb lenne a személyes egzisztenciális jövőjük. De azt is érzik, hogy ahhoz, hogy itt keresztül lehessen menni akár a 2007-es évi költségvetés vitáján, vagy meg lehessen szerezni a támogatást a most már kidolgozandó reformelképzelésekhez, ahhoz sokkal szélesebb társadalmi támogatás kell" - vélekedett Stumpf István.

A politológus kiemelte: elindult egy olyan folyamat is, amelyben alkotmányjogászok a közjogi felelősség problémáját kezdték el feszegetni, vagyis, azt, hogy ha Magyarországon olyan alkotmányos szabályozás lenne, amely megtiltaná, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök esküjével szemben eltitkolja a közvélemény előtt a közérdekű adatokat, akkor ennek az eltitkolásnak a következményeként le kellene mondania.

Vannak ilyen államok - jegyezte meg Stumpf István, megjegyezve, hogy ilyen szempontból Magyarországon az alkotmányos szabályozás lyukas, tehát itt egyfajta politikai felelősségre vonásról lehet szó.

Az ellenzék azt próbálja elmondani, hogy az instabilitásnak a legfontosabb oka ma Magyarországon a miniszterelnök személye - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×