eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brutális képgalériák és összefoglaló az MTV ostromáról

Ötórás harc folyt hétfőről keddre virradó éjszaka a Magyar Televízió Szabadság téri épületéért. A Kossuth térről érkező tüntetők több roham után bejutottak az épületbe, ahonnan a rendőrök csak fél négy körül tudták kiszorítani őket. Az összecsapásokban legalább 50 ember megsebesült. A randalírozók legalább nyolc autót, köztük több rendőrségi járművet felgyújtottak.

A Szabadság téri épületet rendőrök sorfala védte. A tüntetők, akik petíciójuk beolvasását akarták elérni, egyre közelebb nyomultak, fokozatos hátrálásra kényszerítve a rendőröket.

Az első ostromokat a rendőröknek sikerült könnygázzal és vízágyúval visszaverniük, de később kénytelenek voltak az épületbe visszahúzódni.

Ezután a téren összegyűlt emberek egy része elkezdte kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálni az épületet, majd egymás után több parkoló autó is lángra kapott. A tűzoltók hosszú időn át nem tudták a helyszínt megközelíteni.

Később a helyszínre érkezett egy vízágyúval felszerelt tömegoszlató jármű is, amelyet szintén megtámadtak a tévé ostromlói. Többen felmásztak rá, feltépték az ablakokat takaró rácsokat, majd lángba borították a járművet.

Az ostromlók több roham után betörtek a Magyar Televízió épületébe, amelyeta rendőrök nem tudtak tartani. A közszolgálati televízió ekkor megszakította adását. Helyszíni beszámolók szerint több irodát feltörtek, berendezésüket megrongálták.

Az ostromlók hosszú időn keresztül szabadon járkáltak az épületben. A rendőröket az összecsapások szünetében vidékről Budapestre vezényelt egyenruhásokkal erősítették meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nem sokkal három óra után közölte, hogy a rendőrök behatoltak az épületbe.


Ostrom a Szabadság téren 2. (2006.09.19.) (képgaléria)
Gyurcsány: "az utca nem megoldás"

A miniszterelnök felszólította a felelős politikai tényezőket, hogy tegyék világossá: a radikális utcai megmozdulás semmilyen politikai vitára nem megoldás.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a vélemény elmondása nem egyenlő az erőszakkal, és arra kérte a tüntetőket, hogy ne engedjék a rendzavarást.

"Az utca nem megoldás, hanem konfliktust okoz és válságot teremt. Az a dolgunk, hogy ezt a konfliktust csökkentsük és a válságot megelőzzük" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A TV2 adásában a kormányfő azt mondta: az elsődleges felelősök a rendbontók, akik nem tartoznak a demokratikusan véleményüket nyilvánító tüntetőkhöz. Részletek itt!

A pártok egymásra mutogatnak

A kormánypártok az ellenzéket, az ellenzék a koalíciós erőket és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt vádolja a Magyar Televízió Szabadság téri épületének ostroma miatt.

A Fidesz szerint az embereken a végső kétségbeesés és az elkeseredés lett úrrá, miután felismerték, a kormány hazudott a hatalom megtartása érdekében.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője az InfoRádióban úgy fogalmazott: súlyos hibát követtek el a kormánypártok, amikor a miniszterelnök májusi kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után nem vonták meg a bizalmat a kabinettől.

Soltész Miklós, a KDNP képviselője az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tehető felelőssé azért, hogy hazugságai elismerése után ilyen indulatok szabadulnak fel.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese úgy fogalmazott: nem ok nélkül történtek az esti zavargások, a miniszterelnök most nyilvánosságra került májusi beszéde joggal váltotta ki a társadalom egy részének haragját.

A szocialista frakcióvezető szerint egy olyan forgatókönyv valósul meg, amelyben talán meghirdetői sem hittek.

Lendvai Ildikó az InfoRádiónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi beszédére utalt, amely szerint minden voks kell, hogy meg tudjanak indulni a kormány ellen.

Kuncze Gábor szabad demokrata elnök azt mondta: nem akar egyetlen pártot sem megnevezni, amely az események hátterében állhat, de szerinte a kormány legitimitását megkérdőjelező politikusi szövegek, amelyek megkérdőjelezték a választás eredeményeit teremtettek ilyen hangulatot. Részletek itt!

Összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet

Kedd reggel kilenc órára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet - jelentette be Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.


Ostrom a Szabadság téren 1. (2006.09.19.) (képgaléria)

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter az InfoRádióban elmondta: a testület alapvető feladata, hogy levonja a megfelelő következtetéseket és megtegye a szükséges intézkedéseket.

A politikus elismerte, hogy a rendőrség nem készült fel ilyen erőszakos cselekményekre.

"Nem lehetett számolni azzal, hogy ez a demonstráció (...) ennyire eszkalálódik" - mondta. Részletek itt!


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×