eur:
390.67
usd:
365.02
bux:
68285.88
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Utolsó napjait éli a Felvonulási tér?

Elképzelhető, hogy a forradalom ötvenedik évfordulójának tiszteletére, október 23-ra a Felvonulási tér új nevet kap: a jövőben '56-osok terének fogják nevezni.

A Népszabadság szerint a tervet megalapozza, hogy ezen a helyen épül - és október 23-ra kész is lesz - a forradalom központi emlékműve, amely mellett ott leng majd egy zászlórúdon a lyukas nemzeti lobogó. Ráadásul az '56-osok tere a mellette levő Hősök terével együtt egy közös nemzeti emlékhelyet alkothatna. A névváltoztatási szándék egyelőre csak papíron szerepel döntenie a Fővárosi Önkormányzatnak kell. Korábban egyébként számos ötlet felmerült arról, hogy mely utakat, tereket lehetne átkeresztelni az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc tiszteletére, ezeket azonban az '56-os emlékév kuratóriuma nem támogatta.

A Magyar Nemzet arról ír: sokan reménykednek abban, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából az Országgyűlés közkegyelmi törvényt fogad el. Egy ilyen jogszabály megszüntethetővé tenne folyamatban lévő eljárásokat, és módot adna arra is, hogy a büntetésüket töltő emberek kiszabaduljanak, ha büntetésükből csak rövid idő van hátra.

Az Index cikkéből kiderül: hivatalosan is átadták azt a padlóra ragasztott műholdképet, amin pár napja taposnak a járókelők a Nyugati téri aluljáróban. A fotón álldogálók, guggolók, a Duna szalagja fölé görnyedők legjellemzőbb reakciója az öröm és az önfeledt játékkedv volt, mindenfelől olyan felkiáltásokat lehetett hallani, hogy "itt lakunk!", "hát ez zseniális!", ott a nagymama háza!". A projekt a főváros kulturális városfejlesztési koncepciója, az Atlantisz program keretén belül valósulhatott meg.

A Napi Gazdaság "Kisegítik a bankok a cégeket" címmel közöl írást. A hazai pénzintézetek hajlandóak tárgyalni azokkal a vállalkozásokkal, amelyek helyzete jelentősen megváltozott a szeptemberben bevezetett gazdaságpolitikai intézkedések nyomán. Ám ennek ára van. Szerződésmódosítási díj, kamatemelés vagy további fedezetbevonás is terhelheti a kérelmezőt.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy pénteken tesznek esküt az új adónyomozók. A vámszerveknek az elmúlt hónapokban kellett fölkészülniük az új feladatokra. A nyomozói létszám 900 fő lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét. Ezek mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×