eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Alaptalan zavarkeltés", hogy leváltják a pénzügyminisztert?

A kormányszóvivő cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a költségvetés elfogadása után leváltanák posztjáról Veres János pénzügyminisztert. A politikus kényszerű távozásáról egyes lapinformációk szerint már megegyeztek a kormánykoalíció vezetői.

"Alaptalan zavarkeltésnek" nevezte és cáfolta a pénzügyminiszter leváltásáról szóló értesülést az InfoRádióban Danks Emese kormányszóvivő. A Magyar Hírlap keddi számában arról írt, hogy a büdzsé elfogadása után leválthatják a tavaly áprilisban kinevezett pénzügyminisztert, akinek munkájával állítólag a szabad demokratáknál és a kormányfő környezetében is elégedetlenek.

A mostani cáfolat azonban hamar inflálódhat, mert erre is volt már példa. Veres János elődjét, Draskovics Tibort 2005 áprilisában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egyik héten még a támogatásáról biztosította, a következő héten pedig menesztette.

Nem hosszú távú munka

A pénzügyminiszterek egyébként is gyakran cserélődnek. Veres János például 2002 óta a harmadik, a rendszerváltás óta pedig a 11. pénzügyminiszter, 2005. május negyedikén váltotta Draskovics Tibort, aki csak 14 hónapig volt tárcavezető.

Draskovics Tibor és az ő elődje, László Csaba is azért kényszerült távozásra, mert nem voltak képesek stabilizálni a költségvetést, a hiány rendre jóval magasabb lett, mint az általában többször módosított év végi célszám.

Erős szocialista támogatás

Az újság úgy tudja, a politikus menesztésről a koalíció vezetői már korábban megegyeztek, kérdés azonban, hogy tudják a döntést elfogadtatni a szocialista frakcióval, hiszen Veres János a párt Szabolcs megyei elnöke és az országos elnökség tagja.

A lap piaci véleményeket is idéz, melyek szerint a pénzügyminiszter elmozdítására a második Gyurcsány-kormány megalakulása lett volna az alkalmas időpont. Veres János a lapnak nem kommentálta az esetleges távozásáról szóló hírt, csak annyit mondott, teszi a dolgát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×