eur:
390.63
usd:
364.67
bux:
68281.3
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Atkári: 60 százalékos tarifaemelés kellene a BKV-nak

Atkári János főpolgármester-helyettes szerint nincs a városvezetésnek terve a BKV helyzetének rendezésére. A független közgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közlekedési vállalat tarifáit legalább 60 százalékkal meg kellene emelni, ahhoz, hogy valamennyire rendeződjön a BKV helyzete.

A fővárosi SZDSZ soraiból tavaly kizárt Atkári János arról is beszélt, hogy a BKV 50 milliárdot megközelítő adósságállománnyal kezdte az évet, pedig 2002 decemberben az állam szanálta, sőt, túlszanálta a céget. Három és fél évvel ezelőtt a nullszaldóhoz elegendő mérlegnél ötmilliárddal többet kapott a BKV, tehát azóta 55 milliárdos adósságot halmozott fel a vállalat.

Az előző év végén a bankok már nem is voltak hajlandóak hitelezni a közlekedési társaságnak csak úgy, hogy a főváros vagy az állam garanciát vállal. Budapest ezt nem tehette meg, így az államra hárult a feladat - emlékeztetett a főpolgármester-helyettes.

A politikus hangsúlyozta, hogy ez újra az államháztartás hiánya miatt nehezen képzelhető el. Atkári János szerint a források átcsoportosítása csak átmeneti megoldást jelent, és az összeomló rendszer pedig hatalmas terheket róhat a fővárosiakra.

Radikális díjnövelés, de csak a fejlesztések után

A független közgyűlési képviselő képtelenségnek nevezte a Demszky Gábor főpolgármester által bejelentett 8 százalékos távhődíj-emelési tervet, és szólt arról is, hogy szerinte a BKV tarifáinak legalább 60 százalékos emelésére lenne szükség.

Hozzátette, hogy a radikális díjnövelés elott fejleszteni kell a budapesti tömegközlekedést.

Atkári János megjegyezte, hogy a többi között egészségügyi, oktatási, szociálpolitikai és városrehabilitációs beruházásokat kell a fővárosnak késleltetnie, mivel felélte pénzügyi tartalékait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×