eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kánikula ellenére sem lesz légkondi a Combinókon

Nem lesz légkondícionáló, és több ablak sem a Combino villamosokon - mondta Vág Péter, a BKV Zrt. Combino projektigazgatója. Szerinte egyedüli megoldás egy erősebb légcserélő rendszer beépítése lenne, aminek lehetőségét jelenleg vizsgálják. Egyelőre azonban nem ez a legnagyobb problémája a BKV-nak: a villamosokat többszöri üzemzavar után kedden átmenetileg kivonták a forgalomból.

Vág Péger azt mondta, hasonló klímájú városokban sem tesznek légkondícionálót a villamosokba. Ráadásul Budapesten 400 méterenként van megálló, azaz egy jármű nagyjából egy percig halad, aztán egy percig nyitott ajtókkal áll a megállóban. Így nem is lehet lehűteni, legalábbis hidegen tartani a villamost.

Ráadásul ha légkondícionálót is kért volna a BKV a villamosokba, akkor csaknem 2 milliárd forinttal többet kellett volna fizetnie azokért. A szerkezet pedig 1,4 tonnás, amelyet - Vág Péter számításai szerit - 345 napig feleslegesen hurcolt volna a jármű, a 20 napos kánikula miatt.

Megnyugtatásul a projektigazgató elmondta, hogy a járművekbe sötétített ablakokat építettek, amely a napenergia 65 százalékát megszűri, 28 ablakot pedig ki lehet nyitni. Levegőztető rendszer is van a villamoson, igaz, mint mondta, ennek teljesítményét növelni lehetne.

Egyelőre azonan eket sem tehetjük próbára. A Siemens kedden visszahívta a villamosokat, és akkor engedi újra forgalomba a szerelvényeket, ha azok üzembiztosak. Addig Ganz villamosokat állít forgalomba a BKV. A közlekedési vállalat azt reméli, hogy szerdán már újra járhatnak a járművek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×