eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezúttal az agráriumon vitatkoznak a pártok

A Fidesz szerint a kormány nem időben és nem teljes mértékben fizeti ki a gazdálkodóknak a földalapú támogatások nemzeti részét. A miniszterelnök közben kevesebb nemzetieskedést és több patriotizmust vár.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a Gyurcsány-kormány megszorító csomagja aránytalanul és méltatlanul sújtja az agráriumot, mintegy 85 milliárd forintos veszteséget okozva az ágazatnak.

Az ellenzéki politikus közölte: az őstermelők 60 milliárd forint veszteséget fognak elkönyvelni, mert a kompenzációs felár mértékét nem növelték az emelkedő áfa szintjére, és ehhez jön még az a 25 milliárd forint, amennyivel kevesebb pénzt akar költeni a kormány a földalapú támogatások nemzeti részére.

Font Sándor emlékezett arra, hogy az Európai Unió a régi tagországok földalapú támogatásának csak 25 százalékát fizeti ki a tíz legutóbb csatlakozott államnak, arra viszont lehetőséget ad, hogy a nemzeti költségvetések még 30 százalékot pótoljanak.

Gyurcsány: kevesebb nemzetieskedés és több patriotizmus

A miniszterelnök szerint három prioritást kell érvényesíteni a mezőgazdaságban. Gyurcsány Ferenc a Magyar Agrárkamara XVIII. Országos Küldöttgyűlésén ezek közé sorolta a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti egyensúly helyreállítását, a termőhelyi adottságok kihasználását, valamint a bioenergia termelés feltételeinek megteremtését.

A kormányfő úgy fogalmazott: az agráriumban kevesebb nemzetieskedésre, kevesebb politikára és több patriotizmusra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×