eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Ma minden kiderül

Kedden terjeszti a kormányprogramot a Parlament elé Gyurcsány Ferenc. A kijelölt miniszterelnök a dokumentumban többször hangsúlyozza, hogy a kormány nem várhat tovább a reformokkal.

A Népszabadság szerint önkritikus felütéssel határozza meg a ciklus legfontosabb feladatait a Haza és Haladás címet viselő kormányprogram, amit kedden terjeszt a parlament elé Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök.

Az államháztartás egyensúlyának felborulása és a fenntartható növekedés megtorpanása a bevezető szerint ugyanis a 2002-2006-os ciklus kormányainak rovására írandó.

Túlígérték magukat

Gyurcsány Ferenc mindemellett jelzi: a negatív folyamat 2000-2001-ben kezdődött. Tény, hogy 2002-ben a szocialisták a választási győzelem érdekében "túlígérték" magukat - igaz, nem a Fideszhez, csak a lehetőségekhez képest.

A Medgyessy-kormány állta a szavát: fizetett a társadalomnak, de ennek következtében az új kormányprogram bevezetőjének megfogalmazása szerint évekig elfogadhatatlanul magassá vált a büdzsé hiánya, ami veszélyezteti a most elindítandó reformokat is.

Takarékosság minden szinten

Hogy a társadalmi szolgáltató rendszereket 2008 végéig sikerrel szabhassák át, illetve az ország eleget tehessen a maastrichti követelményeknek, a kormányzat takarékossági intézkedésekkel növeli az állam bevételeit, a kiadásait pedig lefaragja.

Ezt pedig a Népszabadság értesülése szerint a többi között az áfa, az eva, az ekhó és a társasági nyereségadó megemelésével akarja elérni a kormány.

"Nem várunk tovább"

Az országnak nincs polgáraitól független teljesítménye - állítja a bevezetőben Gyurcsány Ferenc, aki a változtatás sürgősségét érzékeltetendő, többször is a "nem várunk tovább" fordulatot használja.

A miniszterelnök szerint az utóbbi 16 évben kiteljesedő politikai szabadság és lassacskán erősödő gazdaság mögött ugyanis tengernyi személyes kudarc és reményvesztettség lappang.

Reformkormány és országreform

A kormányfő úgy érzi: a társadalom tagozódása egyre merevebb. Ezért fontos a területek és lehetőségek összekapcsolása. Ehhez szerinte már nincs szükség második rendszerváltásra, "pusztán" egy reformkormány által vezényelt országreformra.

A bevezető szerint az iskolarendszer ma is konzerválja a diákok közötti társadalmi különbségeket, ami nem a pedagógusok, hanem az oktatásügy "nagypolitikusainak" hibája.

Igazságtalan az egészségügy rendszere is, amelyet a háttérben bonyolult érdekek és alkuk működtetnek. Az eredmény: csalódott beteg, túlfizető állam. Így a kormány nem vár tovább - szögezi le Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×