Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Útlevél a feledékeny magyar turistáknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövőben hazatérési igazolvány helyett ideiglenes útlevet kaphat az a magyar állampolgár, akinek külföldön eltűnik az útlevele. Az InfoRádió megtudta: kétféle dokumentum lesz forgalomban, és az egyik nem csak hazatérésre jogosít majd, de folytatni is lehet vele az utazást. A papírokat a konzul állítja ki díj ellenében.

Aki eddig külföldön elveszítette útlevelét, az egy hazatérési igazolványt kaphatott a magyar külképviseleten. Ezzel a dokumentummal pedig - mint arra elnevezése is utal - csak Magyarországra utazhatott vissza.

Mindez azonban hamarosan megváltozik. A parlament ugyanis olyan új szabályozást fogadott el, amelynek értelmében a konzulok ideiglenes útlevelet állíthatnak ki a bajba jutott utazónak.

Az InfoRádió a Belügyminisztérium Központi Okmányirodájának főosztályvezető-helyettesétől megtudta: a dokumentum fél- illetve egy évig lesz érvényes.

Pongrácz Tamás elmondta: a 6 hónapos csak hazautazásra jogosít, ám a 12 hónapig érvényes ideiglenes útlevéllel tovább lehet utazni.

Vékonyabb lesz

A főosztályvezető-helyettes szerint az ideiglenes útlevél vékonyabb lesz, mint a magánútlevél, és az adatokat, illetve a fényképet a konzul egy speciális nyomtatóval viszi rá a dokumentumra. Hozzátette: az uniós biztonsági előírásoknak mindenben megfelel az ideiglenes útlevél.

Pongrácz Tamás kitért arra is, hogyha olyan országban vész el a magyar utazó útlevele, ahol nincs magyar külképviselet, akkor egy uniós követséget kell felkeresni, ahol a hazautazáshoz ideiglenes útiokmányt állítanak ki.

Ha valaki az unión belül személy-igazolvánnyal utazik, és azt veszíti el, akkor is ideiglenes útlevélre jogosult - mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a dokumentumért konzuli díjat kell fizetni, amelynek összege országonként változik.