eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin

Útlevél a feledékeny magyar turistáknak

A jövőben hazatérési igazolvány helyett ideiglenes útlevet kaphat az a magyar állampolgár, akinek külföldön eltűnik az útlevele. Az InfoRádió megtudta: kétféle dokumentum lesz forgalomban, és az egyik nem csak hazatérésre jogosít majd, de folytatni is lehet vele az utazást. A papírokat a konzul állítja ki díj ellenében.

Aki eddig külföldön elveszítette útlevelét, az egy hazatérési igazolványt kaphatott a magyar külképviseleten. Ezzel a dokumentummal pedig - mint arra elnevezése is utal - csak Magyarországra utazhatott vissza.

Mindez azonban hamarosan megváltozik. A parlament ugyanis olyan új szabályozást fogadott el, amelynek értelmében a konzulok ideiglenes útlevelet állíthatnak ki a bajba jutott utazónak.

Az InfoRádió a Belügyminisztérium Központi Okmányirodájának főosztályvezető-helyettesétől megtudta: a dokumentum fél- illetve egy évig lesz érvényes.

Pongrácz Tamás elmondta: a 6 hónapos csak hazautazásra jogosít, ám a 12 hónapig érvényes ideiglenes útlevéllel tovább lehet utazni.

Vékonyabb lesz

A főosztályvezető-helyettes szerint az ideiglenes útlevél vékonyabb lesz, mint a magánútlevél, és az adatokat, illetve a fényképet a konzul egy speciális nyomtatóval viszi rá a dokumentumra. Hozzátette: az uniós biztonsági előírásoknak mindenben megfelel az ideiglenes útlevél.

Pongrácz Tamás kitért arra is, hogyha olyan országban vész el a magyar utazó útlevele, ahol nincs magyar külképviselet, akkor egy uniós követséget kell felkeresni, ahol a hazautazáshoz ideiglenes útiokmányt állítanak ki.

Ha valaki az unión belül személy-igazolvánnyal utazik, és azt veszíti el, akkor is ideiglenes útlevélre jogosult - mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a dokumentumért konzuli díjat kell fizetni, amelynek összege országonként változik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×