Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyobb a választási részvétel, mint két hete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Reggel 9 óráig a választásra jogosultak 11.66 százaléka szavazott az országgyűlési képviselő választás második fordulójában. Ez időarányosan valamivel magasabb arány, mint az első fordulóban.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 9 óráig a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer állampolgár közül 586.900 járult a 6.775 szavazókörben elhelyezett urnákhoz.

Ez 11.66 százalékos részvételi aránynak felel meg.

A részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb, 14,25 százalék, a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 10,27 százalék.

Az országos részvételi arány az első fordulóban ugyanebben az időpontban 11,39 százalék volt.

Négy éve, a parlamenti választás második fordulójában a jogosultak 12 százaléka szavazott 9 óráig.

A szavazáshoz a személyazonosság igazolására a lakcímet is tartalmazó régi típusú személyi igazolványra, vagy az új típusú személyi azonosítóra, vagy az útlevélre, vagy a tavaly óta kiállított jogosítványra van szükség. Az utóbbi három irathoz be kell mutatni a lakcímigazolványt is.

Közel 250 jelölt

Korábban az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: az első fordulóban 66 egyéni és 146 területi listás mandátum sorsa dőlt el, és 331 jelölt szerzett jogot, hogy induljon a második fordulóban. Rytkó Emília hozzátette: közülük eddig 84-en léptek vissza.

A második forduló abban a választókerületben érvényes, ahol legalább 25 százalékos a részvétel.

Az OVI vezetője közölte: reggel 6 és este 7 óra között összesen 6.775 szavazókörbe várják a választókat, ahol az árvízi helyzet indokolja, már reggel 5 órakor meg lehet kezdeni a szavazást.

Amerikában már vége

Az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken helyi idő szerint szombaton tartották meg a magyarországi parlamenti képviselőválasztás második fordulóját.

New Yorkban a 343 szavazóból 226-an adták le voksukat, a kanadai Torontóban a 122 szavazóból a névjegyzékben szereplők 70 százaléka, 85 voksoló járult az urnákhoz.

Az Országos Választási Iroda vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: külföldön 90 országban 5.943 választópolgár adhatja le szavazatát. A külföldi urnákat 4 nap alatt szállítják haza, majd a voksokat továbbítják a 110 választókerületbe.

A második forduló végeredményét csak ezután állapítják meg.