Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kártérítést kérnek a maffiaperben felmentett rendőrök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kártérítést követel több rendőr is azok közül, akiket a Fővárosi Ítélőtábla felmentett az úgynevezett székesfehérvári maffiaügyben. A pernek 23 vádlottja volt, rendőrökön kívül ügyészek és ügyvédek is.

Az eljárásban összesen 23 személyt, köztük ügyészt, ügyészségi nyomozót, ügyvédeket, büntetés-végrehajtási dolgozót és nyolc rendőrtisztet, illetve tiszthelyettest vádolt meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Polt Péter legfőbb ügyész az eljárás kezdetekor azt mondta: az elmúlt évtizedben először fordult elő, hogy felfedezték: a szervezett bűnözői csoportok beépültek az igazságszolgáltatásba.

Ötéves ügy

A vádlottak ellen 2001-ben indult eljárás hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, bűnpártolás, államtitoksértés, különleges személyi adatokkal való visszaélés, hamis tanúzásra felhívás, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és különböző vagyon elleni bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett jogerős ítéletében 11 vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett. Közöttük van négy rendőr, egy volt rendőr, egy ügyész és egy ügyészségi nyomozó, valamint négy civil.

A többiek felfüggesztett vagy letöltendő börtönbüntetést kaptak - közölte az InfoRádió érdeklődésére Czine Ágnes, a büntető kollégium vezetője.

Kártérítést kérnek

Közben kiderült: négy rendőri vezető kártérítési pert indít. Egyikük, Orgovány Zoltán a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője volt.

Orgovány Zoltán egyike volt azoknak, akiket bilincsbe verve vittek el a rendőrség épületéből. A rendőrtiszt ellen bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A vádlottak közül ő az egyetlen, aki visszatért a rendőri pályára.

"Biztos, hogy valakik szándékosan próbálták meg másképp nézni azt a munkát, amit mi 1998-ban végeztünk. Én inkább arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy figyeljenek oda, még egyszer ilyen ne történjen meg Magyarországon" - mondta az InfoRádiónak Orgovány Zsolt.

Az eljárást egyébként a hatóságok 85 évre titkosították. A tárgyalás ezért zárt ajtók mögött folyt, csak az ítélet és annak indoklása volt nyilvános.