eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter nyilatkozik Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia visszaadná fegyveripara "régi fényét"

Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi fegyvergyárban átadott egy, a tüzérségi rendszerekhez való csövek fúrására szolgáló új, kétmillió euró értékű gyártósort, amely lehetővé teszi a termelés növelését.

A szlovák kormány szeretné beindítani a szlovák védelmi ipart, és visszaadni annak régi fényét. Ennek első lépéseként Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi fegyvergyárban átadott egy, a tüzérségi rendszerekhez való csövek fúrására szolgáló új, kétmillió euró értékű gyártósort, amely lehetővé teszi a termelés növelését, valamint olyan projektek beindításáról beszélt, mint az F-16-os vadászrepülőgépek javítása.

Robert Fico negyedik kormánya elkötelezte magát a védelmi ipar megerősítése mellett. Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi ZTS-Špeciál fegyvergyárban tett látogatása alkalmával úgy fogalmazott, hogy Szlovákiának három olyan régiója van, amely történelmileg a fegyveriparban való termeléséről volt ismert:

  • Vág-mente
  • Turóc
  • Gyetva

A kormány ezeknek a régióknak vissza akarja adni a régi dicsőségét, amellyel a szlovák védelmi ipar mindig is rendelkezett.

A kétmillió eurót érő gyártósor, amelyet Robert Kaliňák személyesen adott át a fegyvergyárban, egy új, tízmillió eurós összértékű projekt része. A tárcavezető a védelmi ipar modernizálására tett első lépésként jellemezte a 100 és 150 milliméteres páncéltörő lövedék gyártására szolgáló gép beüzemelését. Az új gyártósor a tervek szerint augusztustól teljes kapacitással fog működni. A miniszter megjegyezte, hogy ehhez hasonló technológia csak négy-öt másik helyen működik egész Európában.

Robert Kaliňák abban bízik, hogy a kapacitás bővítésének köszönhetően képesek lesznek a piaci igények kielégítésére.

„A megrendelések már most messze meghaladják a kapacitásainkat, ezért jutottunk arra a következtetésre, hogy minden üzemünkben szükség van a termelés bővítésére” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy különösen nagy az érdeklődés a 120 milliméteres automata páncéltörők iránt. „Még csak nemrég mutattuk be, és az érdeklődés a termék iránt valóban rendkívüli a világ minden részéről. Olyan piacokra is specializálódunk, amelyek egykor Szlovákia számára hagyományosak voltak, legyenek azok közép-ázsiai vagy távol-keleti országok” – hangsúlyozta a szlovák védelmi miniszer.

A kapacitásbővítés új munkahelyeket is teremt. A ZTS-Špecial fegyvergyárba idén 40 embert vettek már fel, és további 50-100 alkalmazott felvételét tervezik. Miroslav Sim vezérigazgató arról számolt be, hogy kevés a fegyverekhez értő szakember, ezért gépészeket alkalmaznak, akiket betanítanak. A gyár jelenleg 150-160 munkást foglalkoztat. A megrendelések növekvő száma miatt idővel valószínűleg több műszakos működésre kell majd áttérniük.

A szlovák védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a trencséni repülőgép-javító üzem portfóliója is bővülhet, amelynek két fő feladata az F-16-os vadászrepülők szervizelése és javítása lenne.

„Jelenleg több külföldi céggel tárgyalunk egy olyan közös vállalatról, amely lehetővé tenné, hogy ne csak a Szlovák Köztársaság fegyveres erői számára végezhessük el ezeket a javításokat és szolgáltatásokat, hanem a külföldi országok számára is” – jegyezte meg Robert Kaliňák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Az árvaszúnyogok lárváit vizsgálva következtetéseket lehet levonni arról, hogy milyen volt a környezet a múltban – mondta az InfoRádióban az ELTE TTK Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport vezetője. Magyari Enikő hozzátette: a halpopuláció észszerű csökkentésével a régebbi időkhöz hasonlóan újra nagy árvaszúnyog-fauna lehetne a Balatonnál, amivel pedig jelentősen csökkenne a tó szervesanyag-terhelése.

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

A jelölt kevés konkrétumot mondott a republikánusok konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban az NKE tudományos munkatársa, aki beszélt az egyre nagyobb nyomás alá kerülő Joe Bidenről is, aki visszaléphet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×