INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

vihar

viharkár

csehország

szlovákia

Cseh-szlovák viharjelentés: több víz volt a pincékben, mint bor

Cseh-szlovák viharjelentés: több víz volt a pincékben, mint bor

Újabb cikkünk a témában:

Csehországban – akárcsak Magyarországon – egy halálos áldozata volt a vasárnapi viharoknak. A szélsőséges időjárás miatt egy idős ember életét vesztette, két falu lakosságát pedig evakuálni kellett. Szlovákiában a csapadék elárasztotta az egyik gyorsforgalmi utat. Az úttestre zúdult sártenger miatt több baleset is történt.

Az erős viharok és villámárvizek már második hétvégén keserítették meg a csehek életét. Akárcsak egy héttel korábban, a mögöttünk álló hétvégén is halálos áldozatot követelt a szélsőséges idő. A vasárnap még a szombatnál is veszélyesebbnek bizonyult. A legintenzívebben a Pardubicei járásban tombolt a vihar. „A rendkívül erős vihar nagy mennyiségű csapadékot hozott magával. Konárovice községben egy óra alatt 88 liter csapadék zúdult le egy négyzetméternyi területre, a következő órában pedig újabb 30 liter, ami több mint 115 liter négyzetméterenként. Ez a júniusi átlagos csapadékmennyiség másfélszerese” – mondta Pavol Karas meteorológus.

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső miatt átszakadt egy halastó gátja Heřmanův Městec településen, ezért ki kellett üríteni a tó melletti kastélyban lévő idősotthont. Egy idős embert holtan találtak. A Chrudimi járásban a rendkívül erős viharok és a csapadék miatt kellett evakuálni két falut. Vápenný Podol és Hrbokov községben is óriási mennyiségű víz hömpölygött az utcákon, és több házba is betört. A menteni érkező tűzoltóknak a helyi gazdák segítettek.

„Traktorok pótkocsiján menekítettük ki az embereket a faluból“

– tájékoztatott a tűzoltóparancsnok.

Nemcsak Csehországban tomboltak viharok országszerte, hanem Szlovákiában is. A legintenzívebbek délen és nyugaton voltak. Többfelé jégesővel csapott le a vihar, máshol lokális árvizeket okozott, és megárasztotta a patakokat. A legtöbb eső a Breznói, a Gyetvai és a Nagyrőcei járásban volt – itt 30-50 milliméternyi csapadék zúdult le rövid időn belül. Béla községben az intenzív esőzések miatt hármas fokozatú árvízkockázatot jeleztek. Megelőző céllal homokzsákokat helyeztek ki, hogy megvédjék a családi házakat és a helyi óvodát. A csapadék elárasztotta az R2-es gyorsforgalmi út Gyetva és Zólyom közti szakaszát. A sár elöntötte az úttestet, ami miatt több kisebb baleset is történt.

Az ország déli, délnyugati részén elsősorban a heves eső volt a jellemző. A nagy mennyiségű víz kerteket, pincéket árasztott el. Fenes Iván, Bős város polgármestere megjegyezte: „Több víz volt a város házainak pincéjében, mint bor”. Többfelé pedig a jégeső is kárt okozott a termésben. Az országos mentő- és tűzoltóparancsnokság vasárnap esti bejegyzése szerint 115 esetben riasztották őket a kedvezőtlen időjárás miatt az előző hat órában. Az esetek 99 százalékában vizet kellett szivattyúzni.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Viharjelentés- több víz volt a pincékben mint bor
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018