eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

Közlekedési káoszt és fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben hétfőn este Prágában az Uber elleni taxis tiltakozás. A múlt péntek óta tartó, napi néhány órás forgalomlassító tiltakozó akcióban hétfőn több mint 1200 személyfuvarozó vett részt.

A forgalomkorlátozó akciót már a múlt pénteken elkezdték a prágai taxisok, azóta minden nap néhány órás tiltakozással jelezték, hogy nem kérnek az Uberből. A megmozdulás hétfőn érte el eddigi csúcspontját, amikor több mint 1200 prágai taxisofőr lassította a forgalmat. A cseh fővárosban torlódások alakultak ki, a taxisok a Moldva rakpartján a villamossíneket is elfoglalták, a szerelvények módosított útvonalon közlekedtek, hatalmas késéssel. Incidensre azonban nem került sor.

Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

A prágai taxisok szövetsége szerint az Uber alternatív személyszállítási szolgáltatásai törvényellenesek, s azt követelik a város vezetésétől és a kormánytól, hogy tiltsa be ezt a vállalkozást.

 Prágában mintegy 8300 taxisnak van engedélye. Az érdekképviseletek szerint az Uber jelenléte hátrányosan érinti a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. A tüntetők közül többen arra panaszkodtak, hogy a rájuk háruló adóterhek nagyobbak, és míg nekik és gépjárműveiknek is szigorú vizsgákon kell megfelelniük, addig az Uber sofőrei nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat.

A tüntetés szervezői levelet írtak a kormányhivatalnak, és személyes találkozót kérnek Andrej Babiš cseh miniszterelnöktől. A kormányfő már a múlt héten jelezte, amint kézhez kapja a levelet, s benne a hivatalos meghívót a találkozóra, eleget tesz a taxisok kérésének. A levél megfogalmazói azt is jelezték, ha a kormány nem tesz semmit az alternatív közösségi személyszállítás ellen, akkor tovább folytatják a blokádot.

A cseh közlekedési minisztérium szerint már készül a közlekedési törvény módosítási javaslata, amely az alternatív taxiszolgáltatásokat is szabályozni fogja. Az Uber csehországi képviselői már a prágai tiltakozó akció kezdetén nyilvánosan jelezték, hogy készek a tárgyalásokra az új szabályozásról.

Az Uber három éve van jelen Csehországban, de tevékenysége már két évvel ezelőtt kiváltotta a taxisszövetség tiltakozását. A lakosság körében a népszerűsége és szolgáltatásainak kihasználtsága viszont növekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×