Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közlekedési káoszt és fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben hétfőn este Prágában az Uber elleni taxis tiltakozás. A múlt péntek óta tartó, napi néhány órás forgalomlassító tiltakozó akcióban hétfőn több mint 1200 személyfuvarozó vett részt.

A forgalomkorlátozó akciót már a múlt pénteken elkezdték a prágai taxisok, azóta minden nap néhány órás tiltakozással jelezték, hogy nem kérnek az Uberből. A megmozdulás hétfőn érte el eddigi csúcspontját, amikor több mint 1200 prágai taxisofőr lassította a forgalmat. A cseh fővárosban torlódások alakultak ki, a taxisok a Moldva rakpartján a villamossíneket is elfoglalták, a szerelvények módosított útvonalon közlekedtek, hatalmas késéssel. Incidensre azonban nem került sor.

uber

A prágai taxisok szövetsége szerint az Uber alternatív személyszállítási szolgáltatásai törvényellenesek, s azt követelik a város vezetésétől és a kormánytól, hogy tiltsa be ezt a vállalkozást.

 Prágában mintegy 8300 taxisnak van engedélye. Az érdekképviseletek szerint az Uber jelenléte hátrányosan érinti a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. A tüntetők közül többen arra panaszkodtak, hogy a rájuk háruló adóterhek nagyobbak, és míg nekik és gépjárműveiknek is szigorú vizsgákon kell megfelelniük, addig az Uber sofőrei nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat.

A tüntetés szervezői levelet írtak a kormányhivatalnak, és személyes találkozót kérnek Andrej Babiš cseh miniszterelnöktől. A kormányfő már a múlt héten jelezte, amint kézhez kapja a levelet, s benne a hivatalos meghívót a találkozóra, eleget tesz a taxisok kérésének. A levél megfogalmazói azt is jelezték, ha a kormány nem tesz semmit az alternatív közösségi személyszállítás ellen, akkor tovább folytatják a blokádot.

A cseh közlekedési minisztérium szerint már készül a közlekedési törvény módosítási javaslata, amely az alternatív taxiszolgáltatásokat is szabályozni fogja. Az Uber csehországi képviselői már a prágai tiltakozó akció kezdetén nyilvánosan jelezték, hogy készek a tárgyalásokra az új szabályozásról.

Az Uber három éve van jelen Csehországban, de tevékenysége már két évvel ezelőtt kiváltotta a taxisszövetség tiltakozását. A lakosság körében a népszerűsége és szolgáltatásainak kihasználtsága viszont növekszik.