eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

Közlekedési káoszt és fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben hétfőn este Prágában az Uber elleni taxis tiltakozás. A múlt péntek óta tartó, napi néhány órás forgalomlassító tiltakozó akcióban hétfőn több mint 1200 személyfuvarozó vett részt.

A forgalomkorlátozó akciót már a múlt pénteken elkezdték a prágai taxisok, azóta minden nap néhány órás tiltakozással jelezték, hogy nem kérnek az Uberből. A megmozdulás hétfőn érte el eddigi csúcspontját, amikor több mint 1200 prágai taxisofőr lassította a forgalmat. A cseh fővárosban torlódások alakultak ki, a taxisok a Moldva rakpartján a villamossíneket is elfoglalták, a szerelvények módosított útvonalon közlekedtek, hatalmas késéssel. Incidensre azonban nem került sor.

Új hadszíntér az Uber-háborúban: Prága is megbénult

A prágai taxisok szövetsége szerint az Uber alternatív személyszállítási szolgáltatásai törvényellenesek, s azt követelik a város vezetésétől és a kormánytól, hogy tiltsa be ezt a vállalkozást.

 Prágában mintegy 8300 taxisnak van engedélye. Az érdekképviseletek szerint az Uber jelenléte hátrányosan érinti a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. A tüntetők közül többen arra panaszkodtak, hogy a rájuk háruló adóterhek nagyobbak, és míg nekik és gépjárműveiknek is szigorú vizsgákon kell megfelelniük, addig az Uber sofőrei nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat.

A tüntetés szervezői levelet írtak a kormányhivatalnak, és személyes találkozót kérnek Andrej Babiš cseh miniszterelnöktől. A kormányfő már a múlt héten jelezte, amint kézhez kapja a levelet, s benne a hivatalos meghívót a találkozóra, eleget tesz a taxisok kérésének. A levél megfogalmazói azt is jelezték, ha a kormány nem tesz semmit az alternatív közösségi személyszállítás ellen, akkor tovább folytatják a blokádot.

A cseh közlekedési minisztérium szerint már készül a közlekedési törvény módosítási javaslata, amely az alternatív taxiszolgáltatásokat is szabályozni fogja. Az Uber csehországi képviselői már a prágai tiltakozó akció kezdetén nyilvánosan jelezték, hogy készek a tárgyalásokra az új szabályozásról.

Az Uber három éve van jelen Csehországban, de tevékenysége már két évvel ezelőtt kiváltotta a taxisszövetség tiltakozását. A lakosság körében a népszerűsége és szolgáltatásainak kihasználtsága viszont növekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×