eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

450 letartóztatás, 5 késelés a Notting Hill-i karnevál mérlege

Immár ötvenedik alkalommal rendezték meg London nagy nyári eseményét, a Notting Hill városnegyedben élő karibiak, tehát a főleg jamaikai és trinidadi bevándorlók fergeteges, zenés-táncos karneválját. Ez a riói karneválhoz hasonló, csak szamba helyett Notting Hillben a reggae dübörög, ám a lányok itt is fantasztikus tolldíszekben és jelmezekben vannak - vetkőzve. Idén egymillió néző élvezte a látványosságot.

Augusztus utolsó vasárnapja után a hétfő is munkaszüneti nap Angliában, ilyenkor rendezik a londoni Notting Hill városnegyedben élő karibiak az összes utcákon végig vonuló karneváljukat. Az első nap a gyerekeké, a második a felnőtteké. Notting Hill kellemes régi, polgári városnegyed, bizonyára sokan emlékeznek rá Hugh Grant és Julia Roberts hangulatos filmjéből, ami a helyi könyvüzlet ifjú tulajdonosa és a boltba betévedt hollywoodi filmsztár szerelméről szól.

De magyar történelmi emlék is található Notting Hillben. Ott szállt meg hajdan, egy szép villában, az Angliába látogató Kossuth Lajos. Azóta megváltozott a városrész jellege, az 1950-es években ide települtek a tizenöt karibi szigetről, így például Jamaikából, Trinidadból, Tobagoból és Barbadosból szerencsét próbálni Angliába áthajózott tízezrek. A Notting Hill-i karnevál lényege a zene és a látványosság.

Karibi specialitás a steel band, fém olajoshordók fenekét kalapálják ki xilofonszerű hangszerré, azon játsszák a ritmusos táncdalokat. A karneválon teherautók platóján vonulnak fel a steel band-ek, az egyiknek a zenéje olykor egybefolyik a másikéval, de ezt senki se bánja, felvonulók és nézők egyaránt táncolnak a reggae zenére. A kirendelt 6.000 rendőr sem állja meg, hogy ne csatlakozzon a tánchoz. Sajnos, a rendőröknek sok dolguk akadt. Idén 169 letartóztatás volt kábítószerezés miatt, és több száz fiatal került az őrszobákra, mert szúrófegyvert találtak nála. Öt késelés így is történt.

450 letartóztatás, 5 késelés a Notting Hill-i karnevál mérlege

Új kifejezés került be az idei Notting Hill karnevál alkalmából az angol szókészletbe. A twerking. Táncoslányok odamennek a fiúkhoz és a hátuljukat hozzájuk dörgölik. Ezt a Notting Hill-i riportok tanúsága szerint most a rendőrökkel is gyakorolták, akik kicsit kényszeredett mosollyal tűrték a dolgot, de azért nem mozdultak a posztjukról ha már így letámadták őket, karib szokás szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×