eur:
396.1
usd:
354.84
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Woman with red hair looking on screen of her mobile phone.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Már a Jófogáson is vadásznak a csalók – itt a legújabb trükk

Bosszús bejegyzésben ecseteli egy Tumblr-felhasználó, hogyan lett egy adathalász átverés áldozata a Jófogáson, és került illetéktelen kezekbe minden banki adata. Csak azért úszta meg jelentős anyagi kár nélkül, mert a pénzintézet rendszerei észlelték a gyanús tevékenységet.

Az adathalász (phishing) módszerek nem számítanak már újnak, sőt – írja a hvg.hu, amely ismerteti a Tumblrön leírt esetet. A felhasználó állítása szerint a levél a Jófogás „hivatalos” belső üzenetküldő oldalán futott be hozzá, benne egy valósnak látszó üzenettel: a termékét megvették, a vevő már el is utalta a pénzt. Hogy ő is megkapja, rá kell kattintania egy linkre, és ott belépni a netbankba.

A híroldal a fentiekkel kapcsolatban rögtön leszögezi: „soha nem fordulhat elő az, hogy amikor önnek fizetnek, egy linken keresztül kell belépnie a netbankba! Ez minden esetben átverés. Csak a bankja hivatalos alkalmazását használja, a webcímét pedig mentse el például könyvjelzőnek, és csak onnan nyissa meg minden esetben.”

Az áldozat elmondása szerint sosem adott még el így semmit, és mivel a hivatalos jófogásos felületen kapta az üzenetet, nem gyanakodott átverésre. Utólag azért belátta, hogy elég nagy butaság volt – igaz, ő nem ezeket a szavakat használta.

Az adatai beírása után egyébként gyanút fogott, és be is lépett (a tényleges) banki felületére, hogy megváltoztassa a jelszavát – de 5 perc alatt már a csalók is akcióba lendültek, megváltoztatták a költési limiteket, és több százezer forintot próbáltak meg leemelni a számláról. A pénzintézet rendszere azonban gyanút fogott, és mindent letiltott – egy üzenetben értesítve az ügyfelet. Ezután egy hosszú telefonhívás következett a továbbiakról, de hogy ezt ki kezdeményezte, az nem egyértelmű – olvasható.

Az esetet úgy tűnik, anyagi kár nélkül megúszta a felhasználó, de elmondása szerint még van teendő, míg visszakapja a hozzáférést a netbankjához. Emellett – nem meglepő módon – az eddig használt bankkártyái helyett is újakat kell igényeljen.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×