eur:
394.07
usd:
352.76
bux:
72976.92
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
A SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétájának indítása. Forrás: X / William Richter
Nyitókép: Forrás: X / William Richter

Van egy kis probléma az SpaceX-nél

Héliumszivárgás miatt elhalasztották az első privát űrséta küldetés startját.

A SpaceX űripari vállalat hétfőn bejelentette, hogy héliumszivárgás miatt legalább 24 órával elhalasztja az első privát űrséta küldetés startját, amelyet kedden indított volna Floridából.

Ez a repülés történelmi jelentőségű, mivel ez lenne az első alkalom, hogy egy magánkézben lévő küldetés utasai kiléphetnek űrhajójukból az űrbe, és ennek során csupán az űrruhájuk védené testüket.

A hélium egy nem gyúlékony gáz, amelyet általában rakétaüzemanyagok nyomás alá helyezésére használnak.A Polaris Dawn névre keresztelt küldetést 24 órával későbbre, szerdára halasztották. A startot tovább halaszthatják, akár még szerdán, akár csütörtökön ugyanebben az időpontban - figyelmeztetett a SpaceX.

Négy embernek lesz esélye arra, hogy az első magánutasok legyenek, akik a küldetés során elhagyják űrhajójukat és kilépnek az űrbe. Ez egy jelentős mérföldkő lesz a kereskedelmi űrkutatás történetében - írta az AFP francia hírügynökség jelentésében.

A leendő utasok közül ketten a SpaceX munkatársai, Sarah Gillis és Anna Menon, a parancsnok, továbbá Jared Isaacman amerikai milliárdos, valamint az üzletemberhez közel álló pilóta, Scott Poteet.

Isaacman 2021-ben már járt az űrben egy másik, általa bérelt SpaceX-küldetésen, az Inspiration4-en, amelyre Gillis képezte ki. A négy leendő utas intenzív felkészülésen esett át erre az ötnapos küldetésre, és űrsétájukat élőben fogják közvetíteni.

Címlapról ajánljuk
Mobilkorlátozás az iskolában - Indul a tanév, összecsapnak az érvek

Mobilkorlátozás az iskolában - Indul a tanév, összecsapnak az érvek

Az NKE Nemeskürty István Tanárképző Kar rektori megbízottja szerint előremutató az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó hazai szabályozás. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a jogalkotói szándék érthető, de a rendelet túlbonyolított. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a rendelet célja nem a digitális eszközök elzárása, hanem a használatuk tudatosabbá tétele.

Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Kevesebb mint három hónappal a baden-württembergi Mannheim városában május utolsó napján történt, egy 29 éves rendőr halálát követelő késes merénylet után újabb, a mannheiminél is is kegyetlenebb merénylet történt az észak-rajna vesztfáliai Solingen városában. A mannhemi merénylet hullámai még le sem csillapodtak, sőt, a solingeni terror után még magasabbra csaptak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Megtörtént a nagy bejelentés: egyetlen döntéssel Donald Trump ölébe hullott a választási győzelem?

Megtörtént a nagy bejelentés: egyetlen döntéssel Donald Trump ölébe hullott a választási győzelem?

Nem most kavart először port Robert F. Kennedy Jr. az amerikai elnökválasztási kampányban. A kezdetben demokrataként, majd függetlenként ringbe szálló politikus korábban több bizarr vallomást is tett, például egy agyába költöző féregről, illetve arról is, hogy egyszer a Central Parkban hagyott egy medvetetemet. Kennedy ezúttal másképp hívta fel magára a figyelmet: múlt pénteken bejelentette, felfüggeszti elnökjelölti kampányát. Az RFK Jr.-ként emlegetett politikus nem rejtette véka alá, hogy kit ajánl a támogatói figyelmébe: a legendás demokrata elnök unokaöccse beállt a volt republikánus elnök, Donald Trump mögé. Bár az amerikai sajtó arról cikkezik, hogy egy alku keretében Trump miniszteri vagy más kabinetpozíciót ajánlhat Kennedynek a megválasztása esetén, utóbbi csak annyit erősített meg, hogy mostantól együtt fognak fognak dolgozni a Kennedy által legfontosabbnak tartott ügyek mentén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×