eur:
391.48
usd:
360.81
bux:
73646.62
2024. július 23. kedd Lenke
Ultrafast 5G wireless network on display of speedometer. 3D illustration.
Nyitókép: Iaremenko/Getty Images

Nincs megállás: már tesztelik a 6G hálózatot

Világszerte verseny zajlik a következő generációs kommunikációs technológia kifejlesztéséért, Kína 2030-ra már alkalmazni akarja.

Kína kifejlesztette a világ első 6G terepi teszthálózatát, amely integrálja a kommunikációt és a mesterséges intelligenciát, bemutatva, hogy a 6G átviteli képességei elérhetők 4G és 5G technológiákon, ami a kommunikációs technológia következő generációja – írja az Index.

A hálózat azt is igazolta, hogy a 4G- és 5G-kapcsolatok 6G átviteli képességekkel rendelkeznek, és a hálózat a kulcsfontosságú kommunikációs mutatókban is tízszeres javulást ért el, beleértve a kapacitást, lefedettséget és hatékonyságot.

A hatodik generációs vezeték nélküli technológia, azaz a 6G, várhatóan forradalmasítja a kommunikációt, adatátviteli sebessége akár ötvenszer gyorsabb lehet, mint az 5G-é. Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Távközlési Unió szerint a 6G számos fejlesztést segíthet elő, és egyetemessé teheti az összekapcsolhatóságot, de számos kihívást kell megoldani. Ezek közé tartozik a kapacitás növelésének nehézsége, a lefedettség magas költsége és a magas energiafogyasztás.

A kutatók szerint a technológia potenciálisan hatékonyabbá teheti az átviteli rendszereket és csökkentheti az információfeldolgozás költségeit. A kínai kísérleti hálózat megmutatta, hogy a szemantikus kommunikáció képes elérni a 6G átviteli képességeit a meglévő 4G infrastruktúrán. A 6G elősegítheti a mesterséges intelligencia gyorsított fejlődését is, ez pedig felgyorsíthatja a digitális gazdaság új üzleti formáinak kialakulását.

Világszerte verseny zajlik a következő generációs kommunikációs technológia kifejlesztéséért. Kína arra törekszik, hogy 2030-ra kereskedelmi forgalomba hozza a 6G-t. A rendszer szabványait várhatóan jövőre határozzák meg. Idén februárban az Egyesült Államok és kilenc másik ország meghatározta a 6G kommunikációs rendszerek elveit, beleértve azt is, hogy megbízható technológiával fejlesszék ki, amely védi a nemzetbiztonságot.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 23. 05:48
×
×
×
×