eur:
390.88
usd:
357.35
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Nyitókép: Unsplash

A Google és a Microsoft több energiát fogyaszt, mint egy egész ország

A tech-óriások adatközpontjai több energiát emésztenek fel, mint közel 100 ország (egyenkénti) teljes energiafogyasztása.

A Google és a Microsoft adatközpontjainak energiafogyasztása 2023-ban fejenként meghaladta a 24 terawatt per órát - írja az Economx.

Ez nagyjából ugyanakkora lekötött elektromos kapacitás, mint amennyit a 10 millió lakosú Azerbajdzsán köt le, és csak kevéssel marad el az 5,4 milliós Szlovákia éves fogyasztásától.

A meglepő adatot Michael Thomas újságíró tette közzé X-bejegyzésében. Mint írja a lap, a PC World viszont emlékeztet, hogy a két tech-óriás meghatározó szereplője mindezek mellett a megújuló forrásokra épülő energiatermelés alkalmazásában is.

A Google már 2007 óta karbonsemleges, és terveik szerint hat év múlva már egyáltalán nem bocsátanak majd ki szén-dioxidot - írja a lap. Ugyanakkor megemlítik, hogy aggasztó méreteket ölt az adatközpontok hűtéséhez elhasznált víz mennyisége.

A Microsoft 2030-ra tűzte ki célul, hogy eléri a karbonsemlegességet, és ugyanebben az évben szeretné azt is elérni, hogy ne bocsássanak ki hulladékot, illetve, hogy pozitív irányba billentsék a vízhasználatuk mérlegét.

Azt is hozzáteszik, hogy mind a két óriásvállalat javára írható a megtermelt érték, a kedvező energiamix és a gazdaságra áttételesen gyakorolt hatásuk is.

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépéssel kezdte a munkáját az új Európai Parlament

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×