eur:
394.97
usd:
369.15
bux:
71906.03
2024. június 28. péntek Irén, Levente
napelem
Nyitókép: Pixabay

Egy ilyen napelemes újításra várt a fél világ

A napelemek újrahasznosítását egyelőre csak súlyosan mérgező anyagokkal tudják megoldani - egy startup most új technológiát fejlesztett.

A manapság telepített napelemek többsége szilícium-nitriddel bevont lapkákból áll. Ezek felületére ezüstből és rézből nyomtatnak vezetőket, az egységet pedig olyan ragasztóval fixálják, ami megóvja őket a nedvességtől. Ezután az egészet edzett üveglapok közé helyezik, a konstrukció pedig végül egy alumínium keretben foglal helyet. Ahhoz, hogy a panelt újra lehessen hasznosítani, először a ragasztót kell eltávolítani, ez azonban nem egyszerű feladat. Bár égetéssel eltávolítható, az égés közben mérgező gázok keletkeznek, a drága alkatrészek, mint például az ezüst kinyeréséhez pedig szintén mérgező anyagokra, hidrogén-fluoridra és salétromsavra van szükség. Emiatt a panelek inkább a hulladéklerakókban végzik - írja a hvg.hu.

Egy olasz cég, a 9Tech módszerével azonban a napelemek alkatrészeinek 99 százaléka újrahasznosíthatóvá válhat, ráadásul környezetbarátabb módon. A statup azt állítja, hogy kísérleti üzeme

  • az ezüst 90 százalékát,
  • a szilícium 95 százalékát és
  • a réz 99 százalékát nyerte vissza.

Hevítéssel, szűréssel, centrifugálással dolgoztak, egy, az eddigieknél összességében drágább eljárással, de az előnye lehet a magas hatásfok és a környezetbarát eljárás. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy napi 800 panelt dolgozzon fel.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×