eur:
395.69
usd:
368.88
bux:
70393.88
2024. június 24. hétfő Iván
SANYA, CHINA - MAY 26: Staff members prepare to release the short-finned pilot whale Haitang into the sea on a scientific research ship on May 26, 2024 in Sanya, Hainan Province of China. An injured male short-finned pilot whale was found stranded in Haitang Bay of Sanya on January 3, 2024. It was sent to the Sanya Haichang Animal Conservation Center for treatment and was named Haitang. Thanks to the meticulous care provided by professional breeders and volunteers, Haitang recovers well and is determined ready to be released back into the sea after thorough examination and assessment by experts. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Példátlan delfinmentés Kínában

Első ízben sikerült megmenteni egy sérülten partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű delfint Kínában, a Hajtang névre keresztelt hím tengeri emlőst vasárnap engedték vissza természetes élőhelyére a dél-kínai Hajnan-sziget partjánál.

A 3,6 méteres cetet január 3-án találták a Hajtang-öböl partján, Szanja városnál, ahonnét a hajcsangi állatmentő központba szállították. 145 napon át tartó ápolás után engedték vissza a tengerbe megtalálásának helyén.

Hajtang az első partra sodródott rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin, amelynek életét sikerült megmenteni Kínában, megmentése pedig fontos ismeretekkel szolgálhat későbbi hasonló mentőakciókhoz – közölte a BlueRibbon Ocean Conservation Association (BROCA) nonprofit természetvédelmi szervezet.

A BROCA vezetője elmondta, a sérülten szárazra került bálna annyira legyengült, hogy félő volt, vízbe fullad a hajcsangi állatkórházban. Az egyesület 100 önkéntese a medencénél egymást váltva vigyázott rá a nap 24 órájában. Az állatvédőknek az sem szegte kedvét, hogy egy alkalommal a feszült lelkiállapotban lévő delfin rátámadt az egyik önkéntesre.

Szakértők május 7-én jutottak arra a következtetésre, hogy a gyógyult és feltáplált Hajtang alkalmas a vadonba való visszaengedésre. Többszöri kísérlet után végül vasárnap egy kutatóhajó fedélzetéről sikerült a „vízre bocsátás”, immár egy nyomkövetővel a hátán.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×