eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
napkitörés
Nyitókép: NASA's Goddard Space Flight Center/SDO

Egyszerre két, rendkívül erős napkitörés érte el a Földet

A jelenség az elmúlt hat év legerősebb geomágneses viharát okozta.

Március 23-án egy 1,1-es magnitúdójú, X-osztályú (legnagyobb erősségű) napkitörés történt, ami ráadásul ezúttal mert két napfolt (az AR3614 és az AR3615) egyidejű robbanásával indult. A szinkronrobbanás miatt egy óriási plazma- és sugárzásfelhő lövellt ki a Napból, aminek egy része eltalálta a magnetoszférát, ami így meggyengült, és töltött részecskék mélyebbre is be tudtak hatolni a légkörbe - írta a Telex a SpaceWeather.com beszámolója alapján.

A szombati geomágneses vihar elérte a G4-es szintet (erősségjelző kategória - G4-es esetén már a 45. szélességi fokon, vagyis többek közt Magyarországon is megjelenik a sarki fény). Emiatt lehetett sarki fényt látni Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is, és Magyarországon is felderengett egy-két helyen.

A lap összegzése szerint néhány kutató úgy véli, valójában már el is értük a szoláris maximumot (a Nap 11 éves ciklusának végén megszaporodnak a napfoltok és a napkitörések, végül felcserélődnek a csillag mágneses pólusai), pedig csak egy évvel későbbre lőtték azt be. 2024-ben már hat X-osztályú napkitörés történt, míg 2023-ban egész évben tizenkettőt regisztráltak, tehát láthatóan gyakoribbak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×