eur:
395.97
usd:
369.24
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Twitter

Találtak egy 1700 éves tojást, és semmi baja

A tudósok most azon töprengenek, hogyan tudnák kinyerni a belsejét úgy, hogy a héja nem sérül.

Minden valószínűség szerint példátlan leletre bukkantak egy ásatás során az angliai Aylesbury városában: egy körülbelül 1700 éves tyúktojásra, mely teljesen ép, és ha ez nem lenne elég, a jelek szerint még folyadékot is tartalmaz – írja a hvg.hu.

A feltételezett római kívánságkútnál 2007 és 2016 között folytak az ásatások, és ezenkívül találtak még három másik tojást is. Ezek nem maradtak épen, ám a régészek szerint, miután eltörtek, elég erős bűz áradt belőlük.

Az érintetlen darabot egy speciális szkennelési eljárásnak vetették alá, mely nem járt a tojás sérülésével. Ebből kiderült, hogy a tartalma még mindig sárgájára és fehérjére különíthető, ami azt jelentheti, hogy ez az egyetlen ép tojás, ami ilyen régi korszakból származik.

A tojás most az aylesbury-i Discover Bucks Museumban van, miközben a szakemberek azon gondolkodnak, miként lehetne kinyerni a tartalmát a héj jelentős megtörése nélkül.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×