eur:
390.62
usd:
366.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Újabb veszélyforrást fedeztek fel a mobiltelefonokon, senki sem menekülhet

Egy eddig ártalmatlan érzékelő is elég hozzám hogy a telefonunkon át kémkedjenek utánaunk. Ez azért problémás, mert a szenzorhoz minden alkalmazás szabadon hozzáférhet, semmilyen engedélykérés nem szükséges.

Sokan tartanak attól, hogy az okostelefonjuk kameráján keresztül figyelik meg őket kiberbűnözők. Az MIT kutatói most egy nem túl megnyugtató hírt közöltek: lehet, hogy nincs is szükség kamerára a kémkedéshez. Elég a fényerőszenzor is, ami a képernyő fényerejének automatikus állításáért felel.

A szenzor ma már minden okostelefon alapkelléke. Ráadásul, szemben a kamerákkal, az egyes alkalmazásoknak nincs szükségük engedélyre, hogy hozzáférjenek. Valószínűleg itt „villant fel a lámpa” az MIT kutatóinál is, akik rögtön meg is nézték, tényleg életképes-e az elképzelés. Minden jel arra utal, hogy igen – írja a hvg.hu.

Az intézmény számítástechnikai és MI-laboratóriumának (CSAIL) kutatói szerint a szenzorral rögzíthetők a felhasználók kézmozdulatai. Bár az kétségtelen, hogy a kamerához nem mérhető, de még így is táptalaja lehet a kémkedésnek a módszer. A közelebbi kézmozdulatokat ugyanis minden további nélkül le lehet követni a segítségével.

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók egy olyan algoritmust írtak le, amivel a fényintenzitás kis változásait elemzi. Azokat, amelyek a képernyő megérintésekor érzékel a szenzor. Az algoritmus ezekből képes egy pixeles képet faragni, amiből már reprodukálhatók a felhasználó mozdulatai. Ezzel pedig lehetőség nyílik illetéktelen adatgyűjtésre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×