eur:
382
usd:
354.23
bux:
0
2023. december 8. péntek Mária
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

Hatalmas, műszeres előrelépés a rák diagnosztizálásában

Nem meglepő módon a mesterséges intelligenciának van hozzá köze.

Elkészültek a Google mérnökei annak a mikroszkópnak a prototípusával, amelytől azt várják, jelentős segítséget nyújt majd orvosoknak a rákos sejtek felismerésében. Az Augmented Reality Microscope (ARM) projekten még sokat kell dolgozni, de az eredmények biztatók. A munka végén egy olyan rendszer áll majd elő, ismerteti a Google, melyet a klinikai körülmények között már most használt mikroszkópokhoz adva valós időben ad vizuális visszajelzést ad a keresett területről, az orvos által meghatározott célok mentén - írja a hvg.hu.

A CNBC cikke egy prosztatarákos esetet hoz fel példaként, amelyben két orvos nem tudott megegyezni arról, hogy milyen súlyos rákbetegségben szenved a páciens. Az ARM döntötte el végül a kérdést.

Amikor ugyanis egy tárgylemezt rögzítenek a mikroszkóp alatt, a mesterséges intelligencia képes meghatározni, hol található a rák. A élénkzöld körvonal jelenik meg, amelyet a patológusok a mikroszkópba tekintve és egy külön monitoron is láthatnak. Az MI azt is jelzi, hogy mennyire súlyos a rákos elváltozás, és fekete-fehér hőtérképet generál a monitoron, amely pixeles formában mutatja a rák határát.

Az ARM várhatóan 90-100 ezer dollárjába fog kerülni az amerikai egészségügyi intézményeknek.

A techóriás egyébként az amerikai védelmi minisztériummal karöltve dolgozik a technológia fejlesztésén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×