eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
medicines in blister packaging and brown glasses in backlight
Nyitókép: zozzzzo/Getty Images

Székletből készített tabletta segíthet a májbetegeken

A hamarosan kezdődő klinikai vizsgálatban 300 ember kap placebót vagy fagyasztva szárított emberi székletet tartalmazó tablettát.

A kutatás célja, hogy megállapítsa, segíthet-e a székletátültetésnek is nevezett módszer az előrehaladott májbetegségben szenvedőkön – írja a Sky News.

A kapszulákba egészséges emberek fagyasztva szárított, lenyelhető kapszulává alakított széklete lesz.

Használatával kapcsolatosan arra kíváncsiak a kutatók, hogy ennek bevétele csökkenti-e a májzsugorodásban szenvedő betegek fertőzéseinek valószínűségét.

A májzsugor akkor alakul ki, ha a máj hegesedik és tartósan károsodik. Az ilyen szervvel élő emberek bélrendszerében több rossz baktérium van, mint az egészséges emberekében. Ez azt jelenti, hogy ők könnyebben kaphatnak el olyan fertőzéseket, amelyeket nehéz a bevett módon használt antibiotikumokkal kezelni. A székletet tartalmazó kapszulák jó baktériumokat visznek a bélrendszerbe, ezek pedig javíthatják a cirózisos betegek beleinek egészségét.

Lindsey Edwards, a King's College London oktatója, a kutatás egyik vezetője azt reméli, hogy a tesztek segítenek majd az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegeknél csökkenteni az antibiotikumhasználat szükségességét. "Sürgős és kielégítetlen szükség van a krónikus májbetegségekben előforduló fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia kezelésére" – mondta.

A kutatásba beválogatott önkéntesek két éven át, három havi rendszerességgel kapnak majd székletkapszulát vagy placebót.

Egy korábbi, 32 emberen végzett kutatás eredménye arra utalt, hogy a módszer sikerrel működik. A kapszuláknak sem illata, sem íze nem lesz, de új reményt adhatnak a májbetegséggel küzdőknek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×